29 Ноември, 2021
0.0201

Одобрен предлог - буџетот за 2017, се очекува раст од три проценти

Догодина се очекува економски раст од 3%.

Објавено во: Економија 20 Септември, 2016

Владата  вчера на седница го одобри предлог-буџетот за 2017 година и денеска тој ќе биде доставен до Собранието.

Министерот за финансии, Кирил Миноски вели дека буџетот за 2017 година е работен врз основа на проекција за раст на економијата од 3% наредната година. За плати се предвидени 26,77 милијарди денари, а социјалните трансфери  92,7 милијарди денари. Капиталните инвестиции се планирани во износ од 26,95 милијарди денари.

„Вкупните приходи на консолидираниот буџет за 2017 година се планираат на ниво од 187,6 милијарди денари, што е за 7,6% повеќе во однос на 2016 година. Вкупните даночни приходи се очекува да забележат пораст од 9,5% во однос на 2016 година. Вкупните расходи се планирани на ниво од 206,22 милијарди денари, или за 4,5% повеќе во однос на годинава“ – кажа Миноски.

За следната година, 51,2 милијарди денари се планирани за исплата на пензии и во тие средства е пресметано предвиденото зголемување на пензиите за 5% почнувајќи од ноемвриската пензија која пензионерите ќе ја добијат во декември 2016 година.

Извозот е предвидено да има пораст од 6%,  а увозот  ќе се зголеми за 4,7%. Бруто-инвестициите се очекува да остварат реален пораст од 4,5%.

Читајте уште 

Рекордно големиот буџет одобрен во рекордно време

Можеби ќе ве интересира

ЕСМ ќе купува милион тони јаглен до крајот на следната година

ЕСМ ќе купува милион тони јаглен до крајот на следната година

ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ НЕ МОЖАТ ДА ГИ ПОКРИЈАТ ТРОШОЦИТЕ: Се формира интервентен фонд

ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ НЕ МОЖАТ ДА ГИ ПОКРИЈАТ ТРОШОЦИТЕ: Се формира интервентен фонд

ЕБОР ТВИТНА ЗА ТЕЦ ОСЛОМЕЈ: Горди сме дека се гради првата соларна електрана во земјата

ЕБОР ТВИТНА ЗА ТЕЦ ОСЛОМЕЈ: Горди сме дека се гради првата соларна електрана во земјата

СВЕТСКИТЕ БЕРЗИ ВО ОСТАР ПАД: Омрикон мутацијата удар и на економијата

СВЕТСКИТЕ БЕРЗИ ВО ОСТАР ПАД: Омрикон мутацијата удар и на економијата

ГЛИГОР БИШЕВ: Организацијата и корпоративната култура се клучни за успех на компанијата

ГЛИГОР БИШЕВ: Организацијата и корпоративната култура се клучни за успех на компанијата

АЗЕСКИ ВО ПОСЕТА НА КАВАДАРЦИ:Без политички консензус, државата нема економски развој

АЗЕСКИ ВО ПОСЕТА НА КАВАДАРЦИ:Без политички консензус, државата нема економски развој

НОВИОТ СОЈ „ОМИКРОН“ ГИ ПОКОСИ БЕРЗИТЕ: Огромен пад на цената на нафтата

НОВИОТ СОЈ „ОМИКРОН“ ГИ ПОКОСИ БЕРЗИТЕ: Огромен пад на цената на нафтата

Новиот сој ја урна цената на нафтата

Новиот сој ја урна цената на нафтата

16,9 милиони евра за мали и средни компании преку Развојната Банка

16,9 милиони евра за мали и средни компании преку Развојната Банка