21 Јули, 2019
0.0301

Грантови за иновации: 40.000 евра назад во економијата

Објавено во: Економија 15 Април, 2019

Околу 40.000 евра - толку пари од фирмите кои добиле грантови од Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) вратиле назад во домашната економија, изјави денеска Јован Деспотовски, директор на ФИТР. Тоа е мал процент од парите кои им се доделени досега на домашните компании, но, Деспотовски тврди дека е добро што има ефект од вложените средства. Фактор веќе објави дека ФИТР прави анализа за тоа кој е ефектот од инвестициите во компаниите за иновации и технолошки развој. Според првичните резултати покажале дека само по основ на зголемена уплата на придонеси, персонален и данок на добивка, овие компании веќе ги враќаат средствата во буџетот. Директорот Деспотовски беше во Стопанската комора за да ги презентира пред компаниите кофинансираните грантови за комерцијализација на иновации. 

„Со вкупен буџет од 5 милиони евра ќе се финансираат мали и средни фирми на овој повик за кофинансирање на грантови за комерцијализација на иновации. Од овој фонд 2 милиони евра се средства обезбедени од Светска банка, а 3 милиони евра од Владата на Република Северна Македонија. Сите фирми можат слободно да аплицираат на овој повик “ истакна Деспотовски.

Исто така, според него за лојална конкуренција, големите фирми со своите иновативни стратегии ќе можат да аплицираат за кофинансирани грантови преку посебна програма.

На денешната прес конференција во Стопанската комора на Македонија, Деспотовски изјави дека поради зголемениот интерес на фирмите за поддршка од Фондот, институцијата ќе се стреми кон зголемување на средстава за финансирање на претпријатијата.

На презентацијата имаше голем број претставници од малите и средните претпријатија од земјава.

Инаку според анализата чии резултати допрва ќе се објават, а до дел стаса Фактор, на пример, просечно годишно зголемување на приходите од работењето на фирмите е зголемен за речиси 50 проценти, исто така е регистриран зголемен број на вработени, и тоа за 27 отсто, а забележителен е тренд на пораст кај просечните плати и тоа за околу 40 проценти во просек.
Н.М. 

Можеби ќе ве интересира

162 микро, 181 мали и 25 средни домашни компании во финалната селекција за комерцијализација на иновации

162 микро, 181 мали и 25 средни домашни компании во финалната селекција за комерцијализација на иновации

(ВИДЕО) Апостолска: Над 3,5 милиони фискални сметки скенирале граѓаните

(ВИДЕО) Апостолска: Над 3,5 милиони фискални сметки скенирале граѓаните

Ова се топ три најплатени професии во Македонија

Ова се топ три најплатени професии во Македонија

Владата без јасна стратегија за тужбата од Хеленик петролеум: Процесот бил сензитивен

Владата без јасна стратегија за тужбата од Хеленик петролеум: Процесот бил сензитивен

ПОРАСНАЛЕ ПЛАТИТЕ: Анѓушев кажа кога ќе стигнеме до 500 евра

ПОРАСНАЛЕ ПЛАТИТЕ: Анѓушев кажа кога ќе стигнеме до 500 евра

Трипуновски: Над 500 вработени во државното Водостопанство три месеци без плата

Трипуновски: Над 500 вработени во државното Водостопанство три месеци без плата

Пултови за МојДДВ: Зошто некои сметки не се скенираат

Пултови за МојДДВ: Зошто некои сметки не се скенираат

Македонците со двојно повеќе „дебели“ кредити, купуваат поскапи недвижнини и автомобили

Македонците со двојно повеќе „дебели“ кредити, купуваат поскапи недвижнини и автомобили

Колку пари има во бизнисот со цигари?

Колку пари има во бизнисот со цигари?