24 Јануари, 2021
0.0187

Онлајн-промоција на „Да се почне одново“ од театрологот и универзитетски професор Драган Клаиќ

Објавено во: Мои пари 02 Декември, 2020

Книгата „Да се почне одново“ од театрологот и универзитетски професор Драган Клаиќ ќе биде онлајн промовирана во петок (4 декември) во 19 часот на фејсбук-страницата на „Литература.мк“. Разговорот ќе биде со пензионираната професорка на Факултетот за драмски уметности во Скопје, Јелена Лужина која воедно го преведе ова дело на македонски јазик. Книгата е во издание на „Арс Либрис“ и веќе е достапно во сите книжарници „Литература.мк“ или да се нарача онлајн на веб-страницата www.literatura.mk

Онлајн-промоцијата ќе ја води уредникот на книгата, Ведран Диздаревиќ. Поднасловот на делото е „Промена на театарскиот систем“ и авторот Драган Клаиќ пред сè се занимава со прашањето „Како театарските куќи, трупи, простори, фестивали, студии, како и инфраструктурата која ги поддржува, може да се одржат во конкуренција со комерцијалната забава?“
Под притисок на економијата, глобализацијата и културната индустрија, институционалниот театар сè повеќе личи на неговиот двојник, комерцијалниот театар, и некритички го прифаќа неговиот модел. Од друга страна, и покрај субвенциите што ги добива, тој не може да го пронајде моделот што ќе му овозможи правилно да функционира и да го прави тоа што го знае најдобро: да експериментира, да истражува и да критикува. Веднаш се наметнува прашањето „што да се прави“? Книгата „Да се почне одново“ на Драган Клаиќ дава многу конкретни одговори на ова прашање и вешто се движи помеѓу минатото и сегашноста, идеалите и стварноста, уметноста и економијата, културата и културната политика – и се наметнува како задолжително четиво за сите оние што се интересираат за судбината на театарот во XXI век и се активни чинители во создавањето на неговата иднина.
 
Драган Клаиќ е роден во 1950, а починал во 2011 година. Познат е како историчар на театарот и културен аналитичар. Бил постојан соработник на здружението „Феликс Меритис“ (Felix Meritis) во Амстердам, а предавал и културна политика и уметност на универзитетот во Лајден. Одржал предавања на многу универзитети, говорел на конференции и симпозиуми и бил уредник, колумнист, истражувач и тренер. Докторирал „Историја на театарот и драмска теорија“ на престижниот универзитет „Јеил“ во САД.
 
Јелена Лужина дипломирала на Филозофскиот факултет во Загреб на темата „Југословенска и компаративна книжевност“ и во Хрватска работела како раководител во културни институции, драматург и професор во високото образование. Од 1987 година, живее и работи во Македонија. Докторирала на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“. Била професорка на Факултетот за драмски уметности во Скопје по предметот Македонска драма и театар и Теорија и методологија на театролошките истражувања. Иницирала отворање постдипломски студии по театрологија на ФДУ. Член е на ДПМ и на македонскиот ПЕН-центар. Во 1999 година го основала Институтот за театрологија, била организатор и раководител на театролошкиот симпозиум на фестивалот „Војдан Чернодрински“ во Прилеп и е добитник на наградата за животно дело „Војдан Чернодрински“. Лужина е авторка на голем број студии и монографии, приредувач на различни антологии и преведувач на уметнички и стручни текстови. Дел од нејзините дела се: „Македонската битова драма“, 1995; „Македонската нова драма“, 1996, „Ристо Шишков“, 2002; „Илија Милчин“, 2003, „Петре Прличко“, 2004 и многу други.

ПР објава


Можеби ќе ве интересира

Хуавеј е прогласен од Gartner Peer Insights за избор на купувачите за 2020 за Центарот за податоци и клауд мрежи кој доби највисоки оценки

Хуавеј е прогласен од Gartner Peer Insights за избор на купувачите за 2020 за Центарот за податоци и клауд мрежи кој доби највисоки оценки

„Макпетрол“ АД Скопје со донација на таблети во вредност од над 6 милиони денари за учениците во основните училишта

„Макпетрол“ АД Скопје со донација на таблети во вредност од над 6 милиони денари за учениците во основните училишта

Иновативни производи кои ја одбележаа 2020 година

Иновативни производи кои ја одбележаа 2020 година

Сара Фешн со донација за Инфективната клиника со желби за добро започнување на годината и завршување на пандемијата

Сара Фешн со донација за Инфективната клиника со желби за добро започнување на годината и завршување на пандемијата

Нова можност за секого-Направи трансфер од друг универзитет и стани дел од Лондон Метрополитен во Скопје

Нова можност за секого-Направи трансфер од друг универзитет и стани дел од Лондон Метрополитен во Скопје

Во тек е запишување на Академијата за Employer Branding, на ВИТА ИНСТИТУТ

Во тек е запишување на Академијата за Employer Branding, на ВИТА ИНСТИТУТ

„Зелена машина“ на Брако ја чистеше Белата куќа пред инаугурацијата на Бајден

„Зелена машина“ на Брако ја чистеше Белата куќа пред инаугурацијата на Бајден

Samsung ги претстави најновите иновации во полето на греењето, ладењето и климатизацијата

Samsung ги претстави најновите иновации во полето на греењето, ладењето и климатизацијата

Македонската вода Пелистерка на повеќе од 20 светски пазари

Македонската вода Пелистерка на повеќе од 20 светски пазари