24 Јануари, 2021
0.0238

Онлајн промоција на книгата „Најстар стил на македонското народно пеење“ од основоположникот на катедрата за етномузикологија Ѓорѓи Ѓорѓиев

Објавено во: Мои пари 23 Ноември, 2020

Книгата „Најстар стил на македонското народно пеење“ на универзитетскиот професор и етномузиколог Ѓорѓи Ѓорѓиев ќе биде промовирана онлајн на 25 ноември (среда) во 19 часот на фејсбук-страницата „Литература.мк“. Книгата ја објави издавачката куќа „Арс Ламина“ и ќе може да се најде во книжарниците „Литература.мк“ или да се нарача преку веб-страницата www.literatura.mk. Модератор на онлајн промоцијата ќе биде етномузикологот Бранка Костиќ Марковиќ, а покрај професорот Ѓорѓиев за делото ќе говори и уредникот Филип Видиновски.

„Најстар стил на македонското народно пеење“ е опсежна студија на нашата вокална традиција и фокусот во делото е ставен на најстарите женски обредно-обичајни и трудови песни што содржат извикувања, а авторот ја расветлува генезата, формата и содржината на поставените прашања од оваа проблематика.

 
Проф. д-р Ѓорѓиев е прв доктор на музички науки на ФМУ во Белград од неговото постоење, а и меѓу првите во поранешна Југославија, со огромно искуство и широк опсег на истражувања. Воедно, тој е и основоположник на одделот по етномузикологија на Факултетот за музичка уметност во Скопје. Главен предмет на неговиот истражувачки авторски опус е развојот на македонската песнопојна традиција.
 
Оваа публикација е адаптација на неговата докторска студија и претставува исклучително важна придобивка за македонската научна етномузиколошка мисла. Во „Најстар стил на македонското народно пеење“, Ѓорѓиев се нурнува длабоко во предисторијата на македонското народно пеење, реликтните форми што содржат извикување, пред сè кај формите употребувани во предисториски говори оптоварени од безброј извикувања што без сомнеж претставуваат најсигурен, убедлив и неоспорен показател за идентификација на староста на песните со извикување што го олицетворуваат најстариот стил на македонското народно пеење.

*ПР-објава

Можеби ќе ве интересира

„Макпетрол“ АД Скопје со донација на таблети во вредност од над 6 милиони денари за учениците во основните училишта

„Макпетрол“ АД Скопје со донација на таблети во вредност од над 6 милиони денари за учениците во основните училишта

Иновативни производи кои ја одбележаа 2020 година

Иновативни производи кои ја одбележаа 2020 година

Сара Фешн со донација за Инфективната клиника со желби за добро започнување на годината и завршување на пандемијата

Сара Фешн со донација за Инфективната клиника со желби за добро започнување на годината и завршување на пандемијата

Нова можност за секого-Направи трансфер од друг универзитет и стани дел од Лондон Метрополитен во Скопје

Нова можност за секого-Направи трансфер од друг универзитет и стани дел од Лондон Метрополитен во Скопје

Во тек е запишување на Академијата за Employer Branding, на ВИТА ИНСТИТУТ

Во тек е запишување на Академијата за Employer Branding, на ВИТА ИНСТИТУТ

„Зелена машина“ на Брако ја чистеше Белата куќа пред инаугурацијата на Бајден

„Зелена машина“ на Брако ја чистеше Белата куќа пред инаугурацијата на Бајден

Samsung ги претстави најновите иновации во полето на греењето, ладењето и климатизацијата

Samsung ги претстави најновите иновации во полето на греењето, ладењето и климатизацијата

Македонската вода Пелистерка на повеќе од 20 светски пазари

Македонската вода Пелистерка на повеќе од 20 светски пазари

Европската политика за Хуавеј треба да се заснова на факти, тврди Дик Рош

Европската политика за Хуавеј треба да се заснова на факти, тврди Дик Рош