13 Август, 2020
0.0374

Основците од Наум Наумовски Борче победија на третиот натпревар во кодирање на микробит уреди

Објавено во: Мои пари 12 Декември, 2019

На третиот по ред натпревар во кодирање  на микробит уреди победи тимот од основното училиште Наум Наумовски Борче од Скопје. Натпреварот беше организиран во рамките на програмата „Училишта на 21-от век“ која што ја спроведува Британскиот Совет во соработка со Министерството за образование, а која што ја финансира владата на Велика Британија.

Училиштата од првата фаза на програмата беа поканети да ги предадат своите проекти електронски, а потоа стручното жири ги избра 17-те најдобри проекти за натпреварот во Скопје.Директорката на Британскиот Совет, Елеонора Запрова, во оваа прилика изјави: „Импресионирана сум од креативноста, тимската работа и ентузијазмот на учениците. Прекрасно е да се види како стекнатото знаење од програмата е применето во пракса. Децата умешно ги поврзуваат знаењата од различни предмети и на модерен начин доаѓаат до креативни и иновативни решенија за подобро утре”.

Победничкиот проект е наречен Паметен Град и се однесува на безбедно движење на луѓето со оштетен вид по улиците.Двете ученички кои го освоија првото место изјавија: “ Првиот програмер во светот била Ада Лавлејс и ние можеме да бидеме добри како неа”

Второ место освоија учениците од основното училиште Кочо Рацин Скопје, додека трето место им припадна на учениците од основното училиште 5-ти Октомври од Никуштак.

Амбасадорката на Велика Британија, Рејчел Галовеј, го отвори натпреварот потенцирајќи дека ова е еден од нејзините омилени проекти. Таа истакна дека образованието е клучно за развојот на децата, и дополнително тоа им дава вештини и знаењe, кои се потребни за успех. Таа им порача на учесниците да уживаат во натпреварот и да учат едни од други, бидејќи со вештините кои ги имаат стекнато тие се веќе победници.

Советничката од Биро за развој на образованието, Гордана Јанакиевскаизјави: „Програмата во целост ги надополнува наставните програми по информатика во основното образование и овозможува учениците да стекнат вештини за критичко размислување, решавање и анализа на проблеми и кодирање, кои се базични вештини за 21-от век. Дидактичките материјали кои ги нуди програмата содржат методи за унапредување на креативноста, на логичкото и алгоритамското размислување, вештини кои се значајни и преносливи во други научни области“.

Првите две места од националниот натпревар во кодирање ќе имаат прилика да учествуваат на регионалниот натпревар што ќе се одржи во рамките на Дигиталниот самит за Западен Балкан во април 2020 година во Тирана.

Можеби ќе ве интересира

Халкбанк со ваучери за спортска опрема од 5.000 и 3.000 денари за редовните корисници на апликацијата HalkEco

Халкбанк со ваучери за спортска опрема од 5.000 и 3.000 денари за редовните корисници на апликацијата HalkEco

Донација од ЕуроникелИндустри за Општата болница во Кавадарци

Донација од ЕуроникелИндустри за Општата болница во Кавадарци

Книгата „ Монологија“ со најпознатите монолози на Тошо Малерот во сите книжарници „Литература.мк“

Книгата „ Монологија“ со најпознатите монолози на Тошо Малерот во сите книжарници „Литература.мк“

Сите „Со срце за Цобе“ – Сега донираме и преку Телеком

Сите „Со срце за Цобе“ – Сега донираме и преку Телеком

Huawei ќе ги лансира производите од Matebook серијата на лаптопии на македонскиот пазар

Huawei ќе ги лансира производите од Matebook серијата на лаптопии на македонскиот пазар

Mozzart донираше пакети овошје во повеќе болници низ државата

Mozzart донираше пакети овошје во повеќе болници низ државата

Creative Hub Скопје го одржува првиот HR Virtual Transformation Summit

Creative Hub Скопје го одржува првиот HR Virtual Transformation Summit

НАД 3.500 ФИНАЛИСТИ НА ТИПСТЕР КУПОТ НА SPORT LIFE! - Од денес стартува финалето за главната премија – стан на Водно!

НАД 3.500 ФИНАЛИСТИ НА ТИПСТЕР КУПОТ НА SPORT LIFE! - Од денес стартува финалето за главната премија – стан на Водно!

ПРЕСТИЖ ВО АКАДЕМСКИОТ СВЕТ – ЛОНДОН МЕТРОПОЛИТЕН УНИВЕРЗИТЕТ

ПРЕСТИЖ ВО АКАДЕМСКИОТ СВЕТ – ЛОНДОН МЕТРОПОЛИТЕН УНИВЕРЗИТЕТ