24 Октомври, 2020
0.0364

Осум милиони евра од НЛБ Банка и ЕБОР за нови кредити за граѓаните и фирмите

Објавено во: Финансии 16 Септември, 2020

Домаќинствата и малите и средни претпријатија се идните корисници на поволни кредии од НЛБ Банка која денеска потпиша договор со Европската банка за обнова и развој за две кредитни линии во вкупна вредност од осум милиони евра. 

Во финансискиот пакет впрочем има пет милиони евра кои ќе бидат за поддршка на малите и на средните претпријатија, а три милиони евра за домаќинствата за инвестиции во зелена енергија. 


Парите од програмата за конкурентност треба да се употребуваат за надградба на производствените капацитети, за заштита на околината, зголемување на безбедност и квалитет на производите, сигурност во работењето. Кредитната линија од три милиони евра пак е за финансирање на инвестиции во зелени технологии, материјали и решенија во станбени згради и домови во приватна сосптвеност. НЛБ Банка е четвртатата банка која се приклучи на оваа програма која е поддржана од Европската Унија, Австрија и Инвестициската програма за западен Балкан. 

Условите за кредитите ќе бидат објавени во текот на следните два дена. Генерално, кај правните лица периодот на отплата ќе биде пет години, со грејс период од една година. Каматните стапки ќе се движат од 3 до 5 проценти. Кај физичките лица ќе има два продукти – еден потрошувачки кредит до 10 илјади евра и еден станбен кредит до 50 илјади евра. За заедница за станари висината на кредитот ќе биде до 300 илјади евра. 

„Обезбедувањето на овој финансиски пакет е од особена важност за нашите клиенти затоа што ќе им се обезбеди полесен пристап до средства за финансирање на проекти за обновливите извори на енергија, остварување на енергетски заштеди и ќе ја збогатиме понудата на банката со нови кредитни продукти, изјави Антонио Аргир, претседател на Управниот одбор на НЛБ Банка.

Анди Аранитаси, претставник на ЕБОР за Македонија рече дека смета дека ова е еден од начини за издигнување на македонските компании.

Тој додаде дека се размислува и за уште една кредитна линија со која треба да се помогнат компаниите кои во Македонија беа погодени од кризата.

„Програмата за финансирање на зелената економија се фокусира на кредитирање на побарувачката за енергетска ефикасност од стана на граѓаните, која продолжува и во овие тешки времиња на предизвици, но ние остануваме да им бидеме на располагање на клиентите, рече Аранитаси.


Можеби ќе ве интересира

Народна банка: 11 решенија за „Еуростандард“ за две години

Народна банка: 11 решенија за „Еуростандард“ за две години

Светска банка: Продолжената пандемија и рестриктивните мерки ќе го одложат економското закрепнување

Светска банка: Продолжената пандемија и рестриктивните мерки ќе го одложат економското закрепнување

ММФ ПОРАЧАЛ: Народна банка постапила правилно со одземањето на дозволата на Еуростандард, да не се политизира нејзината работа

ММФ ПОРАЧАЛ: Народна банка постапила правилно со одземањето на дозволата на Еуростандард, да не се политизира нејзината работа

ПРАТЕНИЦИ И ЕКСПЕРТИ - ќе има ли жешко собраниско чешлање на Еуростандард

ПРАТЕНИЦИ И ЕКСПЕРТИ - ќе има ли жешко собраниско чешлање на Еуростандард

ШОКАНТНО ТВРДЕЊЕ НА КОСТОВСКИ: Големи пари од Еуростандард се одлевале во струмичкиот регион и во фирма која требало одамна да биде банкрот

ШОКАНТНО ТВРДЕЊЕ НА КОСТОВСКИ: Големи пари од Еуростандард се одлевале во струмичкиот регион и во фирма која требало одамна да биде банкрот

КРИВИЧНАТА ПРИЈАВА СТИГНАЛА ПРЕД ОСУМ ДЕНА - како ќе се одмотува клопчето Еуростандард банка

КРИВИЧНАТА ПРИЈАВА СТИГНАЛА ПРЕД ОСУМ ДЕНА - како ќе се одмотува клопчето Еуростандард банка

Народна банка поднесе кривична пријава против поранешни одговорни лица во Еуростандард банка

Народна банка поднесе кривична пријава против поранешни одговорни лица во Еуростандард банка