20 Август, 2019
0.0169

Oтишол да работи во Германија, но поминал многу лошо

Објавено во: Финансии 07 Февруари, 2019

Не е онака како што на прв поглед изгледа, порачува 61 годишниот Мирко Бабиќ на младите кои сакаат да живеат во Германија.

Овој електромеханичар неколку години работел во Германија, но има лошо искуство. Сепак, вели дека ако нема избор, пак би заминал во Германија. 

Во 2016 година преку компанија од Марибор заминал во Германија. Му успеало од прва. 

Имал солидни услови и плата од 1.900 евра, тоа било ветено, но при потпишување на договорот, дошло до првото несогласување, затоа што седиштето на компанијата било во Братислава, а договорот на словачки јазик.

Но, се испоставило дека договорен износ за бруто плата е 400 евра, иако работниците кои веќе биле таму тврделе дека проблеми нема да има. 

Собата ја делел со уште три работници од различни земји. 

„Немојте да прифатите каква било работа во Германија и добро информирајте се каде одите и со кого. Со леснотија можат да ве измамат, и искористат“, вели Бабиќ. 

На младите кои мислат дека ќе седат по кафичи вели дека не е баш така, но и тој би гледал така на работите доколку бил млад. 

Можеби ќе ве интересира

Најевтините хотели со 5 ѕвезди низ целиот свет

Најевтините хотели со 5 ѕвезди низ целиот свет

Колку изнесува просечната плата во Хрватска?

Колку изнесува просечната плата во Хрватска?

Германија бара работници: Се вработува квалификувана работна сила

Германија бара работници: Се вработува квалификувана работна сила

На што да внимавате кога барате работа во странство?

На што да внимавате кога барате работа во странство?

Каква „магија“ направи Андреја?

Каква „магија“ направи Андреја?

НЕ СЕ САМО МАКЕДОНЦИТЕ: Кои други народи немаат пари за летување?

НЕ СЕ САМО МАКЕДОНЦИТЕ: Кои други народи немаат пари за летување?

Кој е градот со најголемата економска нееднаквост?

Кој е градот со најголемата економска нееднаквост?

Колку заработува најбогатото семејство во светот секоја минута?

Колку заработува најбогатото семејство во светот секоја минута?

Како нашиот државен долг надмина 100 милијарди денари?

Како нашиот државен долг надмина 100 милијарди денари?