19 Мај, 2019
0.0175

ОВА СЕ ЕВРОПСКИ РАЕВИ: Во овие земји на ЕУ просечна плата и до 3000 евра

Објавено во: Економија 12 Јануари, 2019

Најголемите просечни плати во државите на Европската унија ги имаат работниците на Данска и Луксембург додека најниска е платата во соседна Бугарија.

Ова се резултатите од истражувањето кое ги направил истражувачот и економист Ренис Фишер, кој често прави економски анализи, пренесува balkans.aljazeera.net.

Според анализата која кон крајот на декември минатата година Фишер ја објави на својата интернет страница, просечните плати во Данска и Луксмбург кон крајот на минатата година изнесувале преку 3000 евра месечно.

По овие држави следат Шведска, Финска, и Ирска, каде просечното месечно примање е околу 2 500 евра.

Според оваа анализа, просечната плата во Естонија изнесува 957 евра, во Летонија 738 евра а во Литванија 693 евра.

Од останатите земји во ЕУ просечната плата во Португалија изнесува 925 евра а во Грција 917 евра.

Најниските просечни плати на ниво на ЕУ ги има Бугарија - 457 евра, а на степен пред неа е Романија каде просечен работник заработува 565 евра.


Foto: Profimedia


Можеби ќе ве интересира

Нов скок на цената на нафтата: Дали повторно ќе се коригираат цените на нафтените деривати во државата?

Нов скок на цената на нафтата: Дали повторно ќе се коригираат цените на нафтените деривати во државата?

Ги тресе политичка криза, но за две недели продадоа 14 тони злато

Ги тресе политичка криза, но за две недели продадоа 14 тони злато

ЕУ бара да се стабилизира македонската економија - еве што препорачаа

ЕУ бара да се стабилизира македонската економија - еве што препорачаа

ЈА НАДМИНАА МАКЕДОНИЈА: Минималецот им порасна

ЈА НАДМИНАА МАКЕДОНИЈА: Минималецот им порасна

ПАТАТАРИНИТЕ МАШИНИ ЗА ПАРИ: Државни патишта со поголем профит од лани

ПАТАТАРИНИТЕ МАШИНИ ЗА ПАРИ: Државни патишта со поголем профит од лани

Најголем меѓу странските инвестиции: Како „Џонсон Мети“ прави милионска добивка?

Најголем меѓу странските инвестиции: Како „Џонсон Мети“ прави милионска добивка?

Кирил Колемишевски нов главен извршен директор на Македонска банка за поддршка на развојот

Кирил Колемишевски нов главен извршен директор на Македонска банка за поддршка на развојот

Колку пари вртат најголемите млекарници?

Колку пари вртат најголемите млекарници?

Штефан Петер за „Фактор“: Македонија е подготвена за универзален снабдувач од 1 јули

Штефан Петер за „Фактор“: Македонија е подготвена за универзален снабдувач од 1 јули