06 Јуни, 2020
0.0437

СВЕДОШТВА: Платите ама и политичките фрустрации ги селат граѓаните во странство

Објавено во: Економија 13 Ноември, 2019

Добар стандард, високи плати, многу можности за студенти, ова се причините поради кои младите од Македонија заминуваат во Германија.

Во оваа земја ги „мамат“ шансите за напредок во кариерата.

„Многу студенти заминуваат, им се отвораат вратите. Во последно време многу луѓе од Македонија заминуваат иако се чека, и рокот за добивање виза трае повеќе за разлика од пред 2-3 години“, вели девојка од истокот која живее во Германија неколку години.

Шанси за вработување има за квaлификувани кадри, но и за луѓето со занает.

„Многу луѓе од Балканот ја напуштаат татковината и ја бараат среќата во странство. Шансите за работа се значително подобри за младите во Германија отколку во многу други индустријализирани земји. Во Германија постојат можности за едукација и обука. Германија секогаш бара вработени за одредени стручни сектори, како што се здравствени и медицински сестри, електро инженери, компјутерски стручњаци, дури и вработени за градилишта“, вели Наташа Павлова, Македонка која живее во оваа земја.

Младите од Македонија кои се на возраст од 15 до 29 години, најчесто заминуваат во Германија, а понатаму следат другите земји членки на Европската Унија,  САД, Велика Британија, Канада и Австралија, Малта.  Ова го покажале податоците за последните пет години.

„Одлуката да живеам тука, не ја донесов јас, туку моите родители пред 12 години, а причините зошто се одлучиле за доселување овде не се финансиски проблеми, туку подобра иднина на мене и сестра ми“, вели младиот  Коста Ѓорѓиев од Струмица кој денес живее во Словенија.

Освен што се иселуваат за да најдат работа (74 отсто), да имаат поубав живот (36 отсто) и исто толку се фрустрирани од политиката, по 15 отсто заминале за да се придружат на член од семејството или затоа што мигрирале нивните пријатели, додека 29 отсто заминале од други причини. Но, има и семејства кои се иселуваат поради подобра и посигурна иднина на своите деца.


Ваквите податоци ги соопштија од збирот од невладини организации именуван како Мрежа за спречување на одлив на мозоци. 

Истражувањето го направиле Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД) и британската Фондација Вестминистер. 

Сања Атанасовска

Можеби ќе ве интересира

ОД КУМАНОВО ДО ГЕВГЕЛИЈА, ОД ДЕБАР ДО БЕРОВО: Ширум Македонија скокна бројот на невработени

ОД КУМАНОВО ДО ГЕВГЕЛИЈА, ОД ДЕБАР ДО БЕРОВО: Ширум Македонија скокна бројот на невработени

Загрозени 40.000 работни места во Македонија

Загрозени 40.000 работни места во Македонија

НАЈСЛАБ РАСТ ОД 2009: Aвстралија влезе во рецесија

НАЈСЛАБ РАСТ ОД 2009: Aвстралија влезе во рецесија

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа