30 Мај, 2020
0.0284

Марјан Николовски, телевизија Сител

Овие предвремени избори ќе имаат најниско ниво на излезност

Објавено во: Македонија 21 Октомври, 2019

Одлуката за предвремени избори очигледно беше како единствено излезно решение од ова разочарување од ЕУ за Македонија. Тие му доаѓаат како едно бајпасирање на негативниот набој на политичката сцена и како задоволување на политичките страсти. Интересно е што во нив секој влегува со своите калкулации, но и со помислата дека ќе биде победник. Лошо е што до тие избори има 180 дена, шест месеци кои за жал ќе бидат една жестока неформална предизборна кампања. Период во кој ќе има уште многу лидерски средби...

Дали по 12 април, Македонија ќе биде една друга држава? Не! Не очекувам дека овие избори ќе решат нешто, не барем во она што јас сакам да го видам, а тоа е една здрава политичка сцена со нормална политика. Од тој аспект нема да се смени ништо, без разлика кој ќе победи. Тесен резултат може да значи и нова широка влада, но не верувам дека овој пат победникот, барем и со два пратеника не би формирал влада, како што се случи во 2016 година.  Сепак од сегашен аспект е тешко да се предвидуваат резултати, но во едно сум сигурен, мислам дека овие предвремени парламентарни избори ќе бидат со најниско ниво на излезност. Не знам можеби грешам... И да... опозицијата сигурно ќе слави на 1 јануари 2020 година.


Можеби ќе ве интересира

Астеруд: Не Радмила, во голема грешка си и треба да се извиниш

Астеруд: Не Радмила, во голема грешка си и треба да се извиниш

Филипче посакува да се огледаме на Дебар

Филипче посакува да се огледаме на Дебар

200 луѓе му беа на погребот, сега ќе се прават анкети со семејството

200 луѓе му беа на погребот, сега ќе се прават анкети со семејството

ФОТО: Полицајци се справија со банда ограбувачи во центарот на Скопје

ФОТО: Полицајци се справија со банда ограбувачи во центарот на Скопје

Се шири вирусот во Шуто Оризари, најмногу новозаболени сепак во Чаир, Бутел, Сарај

Се шири вирусот во Шуто Оризари, најмногу новозаболени сепак во Чаир, Бутел, Сарај

Спасовски: Избори затоа што вирусот ќе добива на интензитет наесен

Спасовски: Избори затоа што вирусот ќе добива на интензитет наесен

Мицкоски: Не зборувам за избори кога броиме мртви

Мицкоски: Не зборувам за избори кога броиме мртви

Џафери: Да се договорат за избори во следните две недели

Џафери: Да се договорат за избори во следните две недели

По најмногу 15 деца во група и ќе седат на два метри оддалеченост: Како ќе работат градинките?

По најмногу 15 деца во група и ќе седат на два метри оддалеченост: Како ќе работат градинките?