31 Март, 2020
0.0446

ПАРИ ЗА НАЈЗАГАДЕНИТЕ МЕСТА: Кои граѓани ќе имаат предност за инвертори

Објавено во: Економија 13 Февруари, 2020

Аир од инверторите на Владата, загадувањето во главниот град и неколку други баш и нема да видат оваа грејна сезона.

Причина е што тие ќе пристигнат на крајот на грејната сеозона, но мерката според најавите ќе продолжи и наредната сезона.

Како што е познато, 10-те милиони евра за ваучерите за инверторите ги обезбедија Електрани на Северна Македонија. 

Инаку, ваучерите треба да се на износ од 1.000 евра, односно толку пари ќе добие секое семејство кое ќе купи инвертор и со него ќе ја замени печката на огревно дрво. Владината мерка предвидува 10 илјади семејства од Скопје, Тетово, Битола и Кичево да добијат вакви субвенции. 

Предност ќе имаат домаќинства со ниски приходи. 

Во меѓувреме, дел од општините, како Кочани, Кавадарци и Гостивар, кои не ги опфаќа оваа владина мерка, сами ќе субвенционираат купување на инвертори за граѓаните. 

Можеби ќе ве интересира

ЕКСКЛУЗИВНО: За фирмите субвенции за секој вработен, за функционерите само минимална плата во април и мај

ЕКСКЛУЗИВНО: За фирмите субвенции за секој вработен, за функционерите само минимална плата во април и мај

Раст на цените го прекина тргувањето на Македонска берза

Раст на цените го прекина тргувањето на Македонска берза

ИНВЕСТИЦИИ, ЕВТИНИ КРЕДИТИ И ИЗВОЗ - бизнисот кажа што ќе ни донесе НАТО

ИНВЕСТИЦИИ, ЕВТИНИ КРЕДИТИ И ИЗВОЗ - бизнисот кажа што ќе ни донесе НАТО

Во живо: Прес конференција на премиерот Спасовски - нови економски мерки

Во живо: Прес конференција на премиерот Спасовски - нови економски мерки

Гувернерката Бежоска за Фактор: Остануваме на препораката банките да не делат дивиденди

Гувернерката Бежоска за Фактор: Остануваме на препораката банките да не делат дивиденди

ГРАЃАНИТЕ ДА НЕ СЕ ИСКЛУЧУВААТ ОД СТРУЈА, ПАРНО И ВОДА - Регулаторна преговара за рати за режиските трошоци

ГРАЃАНИТЕ ДА НЕ СЕ ИСКЛУЧУВААТ ОД СТРУЈА, ПАРНО И ВОДА - Регулаторна преговара за рати за режиските трошоци

Акционерите на Комерцијална Банка сепак ќе добијат дивиденда за 2019

Акционерите на Комерцијална Банка сепак ќе добијат дивиденда за 2019

НИКОЈ СЕГА НЕ МИСЛИ НА ПЛАЖА - не се купуваат нови аранжмани, резервираните зависат од можните мерки

НИКОЈ СЕГА НЕ МИСЛИ НА ПЛАЖА - не се купуваат нови аранжмани, резервираните зависат од можните мерки

Пад на вредноста на пензиските заштеди во приватните пензиски друштва: Има ли ризик

Пад на вредноста на пензиските заштеди во приватните пензиски друштва: Има ли ризик