15 Април, 2021
0.0213

Париз даде зелено светло за комерцијална имплементација на 5G во градот

Објавено во: Свет 07 Април, 2021

Градскиот совет на Париз ја усвои повелбата за мобилни телефони. Документот беше издаден по голема консултација со граѓаните, која беше спроведена есента минатата година.

Според градоначалничката на Париз, Ана Идалго, нејзиниот град е прв во Франција што воведе регулаторна рамка за комерцијална употреба на 5G. Таа се пофали на Фејсбук и дека се работи за најзаштитничка регулатива во Европа.

Рамката усвоена на седницата на локалниот парламент, во следните неколку недели ќе овозможи комерцијално лансирање на 5G во главниот град на Франција. Се заснова на заклучоците на граѓанската конференција за 5G, што се одржа минатата година и за која се договорија мобилните оператори кон крајот на февруари.

Рамката предвидува ограничување на изложеноста на бранови, информации и транспарентност при инсталирањето на антени, следење на влијанието врз животната средина, а ќе биде поставен и независен механизам за контрола. Операторите на тој начин се обврзуваат на:

  Оптимизирање на рециклирањето и повторната употреба на телефонската опрема;

  Придонес кон почитувањето на Парискиот договор и Климатскиот план на градот Париз;

  Олеснување на пристапот за сите до телефонските услуги и дигиталното вклучување;

  Заштита на личните податоци и јавни слободи;

  Информирањето на граѓаните.

Париз повторно го потврди своето спротивставување на експериментите за препознавање на лица во јавни простори.

Конечно, за да се обезбеди почитување на Повелбата и нејзино прилагодување кон новата реалност, спроведувањето ќе биде контролирано од идната опсерваторија за мобилни телефони. Ќе се состои од избрани функционери од сите политички групи во Градскиот совет на Париз, претставници на четирите мобилни оператори, здруженија на потрошувачи и станари, здруженија за заштита на животната средина, национални и регионални агенции, како и двајца научници и двајца поединци, кои учествуваа во наведените граѓански конференции.

„Отсекогаш сум гарантирала дека употребата на новите технологии, неопходни во нашиот секојдневен живот, се спроведува со почитување на еколошките, социјални и етичките вредности. Среќна сум што оваа повелба е дел од визијата за напредок“, заклучи Идалго во објава на Фејсбук.


Можеби ќе ве интересира

НЕГИРАШЕ ДЕКА ПОСТОИ КОРОНА ВИРУСОТ: Познатиот норвешки теоретичар на заговор, Гардер почина токму од оваа болест

НЕГИРАШЕ ДЕКА ПОСТОИ КОРОНА ВИРУСОТ: Познатиот норвешки теоретичар на заговор, Гардер почина токму од оваа болест

Колку побрзо Европа преземе акција за намалување на штетите од цигарите толку подобро за јавното здравје

Колку побрзо Европа преземе акција за намалување на штетите од цигарите толку подобро за јавното здравје

Huawei соработува со партнери за да го олесни паметното земјоделство во Швајцарија

Huawei соработува со партнери за да го олесни паметното земјоделство во Швајцарија

ЛОША ВЕСТ ОД МОДЕРНА: Нема да може да го забрза производството на вакцини во следните месеци

ЛОША ВЕСТ ОД МОДЕРНА: Нема да може да го забрза производството на вакцини во следните месеци

Индиски град се затвора од полноќ по денешниот црн рекорд

Индиски град се затвора од полноќ по денешниот црн рекорд

Државите во ЕУ се согласни да се патува со ковид пасоши

Државите во ЕУ се согласни да се патува со ковид пасоши

Во Европа се нудат 1.1 милијарда дози вакцини на црниот пазар

Во Европа се нудат 1.1 милијарда дози вакцини на црниот пазар

МУТАЦИИТЕ НЕКОНТРОЛИРАНО СЕ ШИРАТ: Бразилскиот сој го има во 52 земји

МУТАЦИИТЕ НЕКОНТРОЛИРАНО СЕ ШИРАТ: Бразилскиот сој го има во 52 земји

ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ МЕШААТ РАЗЛИЧНИ ВИДОВИ ВАКЦИНИ ЗА ПРВАТА И ВТОРАТА ДОЗА - во Британија тоа го испитува голема студија

ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ МЕШААТ РАЗЛИЧНИ ВИДОВИ ВАКЦИНИ ЗА ПРВАТА И ВТОРАТА ДОЗА - во Британија тоа го испитува голема студија