14 Јули, 2020
0.0246

Пауновски: Келнер ќе може да ви побара лична карта на маса

Објавено во: Македонија 28 Мај, 2020

Стојко Пауновски, директорот на Државниот пазарен инспекторат, на денешната прес-конференција на Инспекцискиот совет рече дека персоналот на кафулињата и рестораните имаат право да ги легитимираат гостите за да знаат дали се од исто семејство пред да може да бидат послужени по тројца или четворица на маса.

Според Оауновски, келнерите и менаџерите имаат легитимно право да побараат лична карта за идентификација во угостителските објекти за да виде исполнет условот за седење на повеќе од две лица на една маса.

„Ние немаме обврска да ги контролираме граѓаните односно гостите. Келнерите или сопствениците на кафулињата и рестораните треба да им бараат лична карта. Дали има двајца или повеќе гости на една маса е одговорност на локалот. Затоа угостителите нека си обрнат внимание како работат и дали ги почитуваат сите протоколи“, рече Пауновски.

Протоколот за отворање и работа на угостителските објекти за исхрана утврдува дека работното време е ограничено од 8 до 22 часот и се дозволува работа само на отворените делови од угостителските објекти за исхрана со послужување кои се од три страни отворени со кровна конструкција. Вработените во угостителскиот објект кои послужуваат задолжително треба да носат заштитни маски и зачестено да одржуваат хигиена на раце, а се ограничува и бројот на гости, односно ќе се послужуваат само гости кои може да седат и лица кои преку шалтер ќе подигнуваат нарачки, односно не е дозволено послужување на гости со стоење на шанк и стоечки маси.

Задолжително е менаџирањето на влегувањето на гостите за кое е потребно да се определи одговорно лице, на отворениот простор за послужување на гости каде има поставено маси да се обезбеди растојание од столче до столче од 1,5 до 2 метри со соседните маси во сите правци, а на една маса со четири столици може да седат и да се послужуваат максимум две лица, додека на една маса со четири столици може да се послужуваат и четири лица доколку се од исто семејство.

Задолжително е поставување на дезинфекционо средство за раце на секоја маса, како и засилени внатрешни контроли на вработените лица за одржување на лична хигиена – често миење на раце во сите фази на подготовка, прием и послужување на храна од страна на одговорното лице.

Се наложуваат засилени санитарно хигиенски мерки, пребришување на масите со средство за дезинфекција кое делува на вируси според упатството од производителот при заминување на гостите од секоја маса, а на крајот од смената задолжително механичко чистење и дезинфекција со средство кое делува на вируси.


Можеби ќе ве интересира

Гласале 723 лица заболени од коронавирус и во самоизолација

Гласале 723 лица заболени од коронавирус и во самоизолација

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Гласаа заболените и луѓето во самоизолација, а денес има 88 нови инфицирани

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Гласаа заболените и луѓето во самоизолација, а денес има 88 нови инфицирани

До 15 часот гласаа 340 луѓе кои се во самоизолација

До 15 часот гласаа 340 луѓе кои се во самоизолација

Директорот на ЗОО приведен поради објава на Фејсбук да се чкртне „Северна“ на гласачкото ливче

Директорот на ЗОО приведен поради објава на Фејсбук да се чкртне „Северна“ на гласачкото ливче

Кој ќе се обрати на Илинден во Скопје, Крушево и Пелинце?

Кој ќе се обрати на Илинден во Скопје, Крушево и Пелинце?

Maкедонија се приклучува кон глобалната набавка на вакцини за КОВИД-19

Maкедонија се приклучува кон глобалната набавка на вакцини за КОВИД-19

Познато како ќе работат базените и плажите

Познато како ќе работат базените и плажите

ВАЖИ ЗА МАКЕДОНЦИТЕ: Во Косово влез само со негативен корона тест

ВАЖИ ЗА МАКЕДОНЦИТЕ: Во Косово влез само со негативен корона тест

На 15 јули ќе може да се подигнат лични карти

На 15 јули ќе може да се подигнат лични карти