05 Јуни, 2020
0.0406

Павле Гацов даде пример како да ви се врати максимално дозволениот износ на ДДВ од 28.000 денари годишно

Објавено во: Економија 19 Јуни, 2019

Даночниот советник Павле Гацов на својот Фејсбук профил даде пример како да пресметате колку треба да имате набавки за да ви се врати максимално дозволениот износ на ДДВ од 28.000 денари годишно.

За да го земат максималниот поврат на платениот ДДВ за една година или тие 28.000 денари, граѓаните во продавниците ќе треба да потрошат од 1.037.037 (16.862 евра) до 3.733.333 ( 60.704 евра) денари. Распонот во сумите е затоа што за производите и услугите во земјава се наплатува Данок на додадена вредност со две даночни стапки, едната од 5 отсто, односно повластена и другата која важи за повеќето стоки и услуги од 18 отсто. Сумите се прилично високи, па останува прашањето кој ќе може да потроши толку годишно за да го земе максималниот поврат. Даночниот советник Павле Гацов во статус на Фејсбук ја објаснува математиката.

Тој преку пример им појаснува на граѓаните како да направат пресметка. 

Пресметка за ДДВ со 18%:

28.000 х 100 : 15 = 186.667
186.667 х 100 : 18 = 1.037.037 денари набавки за 1 година.
Проверка:
1.037.034 х 18% ДДВ = 186.666
186.666 х 15% = 28.000 ДДВ за враќање

Пресметка за ДДВ со 5%:

28.000 х 100 : 15 = 186.667
186.667 х 100 : 5 = 3.733.333 денари набавки за 1 година.
Проверка:
3.733.333 х 5% ДДВ = 186.666
186.666 х 15% = 28.000 ДДВ за враќање

Со оглед дека граѓаните ќе набавуваат добра и со 5% ДДВ и со 18% ДДВ, произлегува дека годишните набавки за да се постигне максимално дозволениот годишен поврат на ДДВ (28.000 денари) треба да се движи меѓу 1.037.037 и 3.733.333, додава Гацов. 

Сепак, мнозинството граѓани не трошат толку пари во текот на годината, што значи дека од оваа мерка бенефит ќе има само одредена група луѓе. 

Можеби ќе ве интересира

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

ЕВН: Порамнети и корегирани сметки добиват корисниците, од 15 април броилата се отчитуваат

ЕВН: Порамнети и корегирани сметки добиват корисниците, од 15 април броилата се отчитуваат

ЗАБОРАВЕТЕ НА ЛЕТАЊЕ СО WIZZ AIR - тие што резервирале или ваучер или враќање на парите

ЗАБОРАВЕТЕ НА ЛЕТАЊЕ СО WIZZ AIR - тие што резервирале или ваучер или враќање на парите

Владата нема да дава дозволи за работа во текстилната и кожарската индустрија во Штип

Владата нема да дава дозволи за работа во текстилната и кожарската индустрија во Штип