15 Април, 2021
0.0288

Пазарниот инспекторат со рекордни 11 милиони евра од казни

Објавено во: Економија 02 Март, 2021

Државниот пазарен инспекторат во текот на минатата година издал 2.074 казнени налози во постапка за порамнување во вкупна вредност од повеќе од 11 милиони евра. Извештајот за 2020 покажува дека сумата од 672,2 милиони денари е убедливо најголема до сега и неколкукратно поголема од претходниот рекорд во 2019. Бројката е условна, бидејќи парите допрва треба да се наплатуваат.

Сумата на казните најмногу достигнала во реонот на Куманово, каде што таа е 197,5 милиони денари, а потоа Струмица со 101,3 и Тетово со 95,2 милиони. Во Тетово воедно и е најголемиот број на изречени казни со 329 изречени платни налози. Во Скопје иако има 371 казни, нивната вредност е само 20,86 милиони денари.

Во 2020 имало 30.339 извршени надзори од инспекторите, од кои 21.242 биле вонредни. Инспекторатот доставил 171 кривична пријава, а затворил 238 бизниси. Од таму велат дека во 2020 се работело деноноќно на целата територија на земјата. Инспекторатот лани главно беше сконцентриран на на запазувањето на протоколите и ограничувањата поврзани со пандемијата.

Инаку претходно ДПИ оствари убедлив рекорд во сума на изречени казни во 2019, според извештајот што го објави за работата во ланската година, а се работи за 220 милиони денари, или повеќе од 3,5 милиони евра, нешто што ни приближно не се остварило до тогаш.

„И понатаму како најризични области остануваат трговијата, занаетчиството и угостителството, а воедно во овие области се превземени и најголем број на инспекциски мерки“, велат од инспекторатот.

Инспекторатот во 2018 пак издал налози во износ од само 86,2 милиони денари. Износот во 2017 бил 24,7 милиони, додека во 2016 изнесувал 27,4 милиони што се навистина мали суми во однос на рекордната 2020 година. Во некои од претходните години има уште помали суми што изгледаат незначително во однос на последната.

А.К.

Можеби ќе ве интересира

МАРТИН АНГЕЛОВСКИ ОД ТУК: Од понеделник излегуваме на протести, остануваме се додека не се прифатат нашите барања

МАРТИН АНГЕЛОВСКИ ОД ТУК: Од понеделник излегуваме на протести, остануваме се додека не се прифатат нашите барања

Туристичко-угостителската комора „фрлена на колена“: Како ќе се надминуваат штетите предивикани од Ковид19

Туристичко-угостителската комора „фрлена на колена“: Како ќе се надминуваат штетите предивикани од Ковид19

Владата повторно инјектира милионски суми во државната компанија НЕР

Владата повторно инјектира милионски суми во државната компанија НЕР

Кој македонски производител на зејтин продава 50.000 акции? Цената е багателна!

Кој македонски производител на зејтин продава 50.000 акции? Цената е багателна!

ФИРМИТЕ СЕ ПОВЕЌЕ СЕ ЖАЛАТ НА ДРЖАВНИТЕ ОГЛАСИ - лани имало над 1.000 жалби до Комисијата за јавните набавки

ФИРМИТЕ СЕ ПОВЕЌЕ СЕ ЖАЛАТ НА ДРЖАВНИТЕ ОГЛАСИ - лани имало над 1.000 жалби до Комисијата за јавните набавки

Каков е всушност проектот „Гранд“ спроти Холидеј Ин: Највисоката кула ќе има 22 ката, а зеленило од над 6.000 квадрати

Каков е всушност проектот „Гранд“ спроти Холидеј Ин: Највисоката кула ќе има 22 ката, а зеленило од над 6.000 квадрати

Генерали Инвестментс: Инвеститорите со долгорочни цели на заштеда потребно е да истраат

Генерали Инвестментс: Инвеститорите со долгорочни цели на заштеда потребно е да истраат

Објавен летниот распоред: Повторно директна авионска линија помеѓу Малта и Македонија по пауза од една година

Објавен летниот распоред: Повторно директна авионска линија помеѓу Малта и Македонија по пауза од една година

Валалница во Србија им дава бонус на работниците ако се вакцинираат

Валалница во Србија им дава бонус на работниците ако се вакцинираат