18 Ноември, 2019
0.0270

Пет македонски банки во Топ-100 во регионот

Објавено во: Финансии 21 Јуни, 2019

Комерцијална, Стопанска, НЛБ, Халк и Охридска банка се единствените пет македонски кредитори кои се најдоа во Топ-100 листата во рангирањето на најголемите од регионот за 2018, односно кај пост-социјалистичките земји што биле во транзиција, што значи кај сите без Грција.

Според податоците од Народна банка, Комерцијална банка е прва меѓу македонските, иако во меѓувреме паднала од 25 место во 2017 на 40-то во 2018. Тука не помогнала ниту зголемената актива за 9,09 отсто или вкупно 1,860 милијарди евра и зголемувањето на нето-добивката од 13,3 на 29 милиони евра.

Во првата половина е и Стопанска банка со скокот од 52 на 50-та позиција. со актива од 1,49 милијарди евра и раст од 6,33 отсто. Порасната е и нето-добивката од 33,2 на 44,7 милиони евра, што е и најдобар резултат од сите други банки од земјата.

НЛБ Банка со 1,33 милијарди евра и добивка од 34,5 милиони евра бележи напредок од 60 на 54 место. Најголем скок бележи Халк Банка од 88 на 76 со раст на активата од 11,74 отсто за една година и 766,6 милиони евра. Од 98 на 88 позиција во рангирањето напредок има и Охридска банка со најголем пораст од сите други, односно 12,35 проценти со 643 милиони евра.

На прво место со 15,9 милијарди е Банка Трансилванија од Романија, која на трето место ја симна од врвот Банка Комерцијала, исто така од Романија, со 14,56 милијарди евра. На второ место си остана Загребачка Банка од Хрватска со 15,26 милијарди. 

Од Бугарија најистакната е УниКредит Булбанк со 9,92 милијарди. Од Словенија најдобра е Нова Љубљанска Банка со 8,8 милијарди. Банка Интеса од Србија има 4,84 милијарди, а Банка Комбетаре од Албанија е со 3,46 милијарди. УниКредит Банк д.д Мостар во БИХ е најголема со 3,04, додека Молдова Агроиндбанк од Молдавија има 1,2 милијарди евра. Рајфајзен Банк од Косово поседува 889, а Црногорска Комерцијална Банка од Црна Гора оплодува 692 милиони евра.

Можеби ќе ве интересира

Спојувањето на банките ќе ја подобри ефикасноста, смета ММФ

Спојувањето на банките ќе ја подобри ефикасноста, смета ММФ

СТИГНАА ПРВИТЕ КРИТИКИ ОД ММФ - за прогресивниот данок, пензиите, минималната плата...

СТИГНАА ПРВИТЕ КРИТИКИ ОД ММФ - за прогресивниот данок, пензиите, минималната плата...

Која домашна банка ќе му даде кредит на буџетот идната година

Која домашна банка ќе му даде кредит на буџетот идната година

Министрите Мила Царовска и Арбр Адеми имаат најтешко буџетско чекмеџе

Министрите Мила Царовска и Арбр Адеми имаат најтешко буџетско чекмеџе

Германските фирми ја фалат Владата што го замрзна прогресивниот данок

Германските фирми ја фалат Владата што го замрзна прогресивниот данок

Први критики од бизнисот за буџетот, Арсовска прашува - на што базира проекцијата за раст

Први критики од бизнисот за буџетот, Арсовска прашува - на што базира проекцијата за раст

Буџетот идната година ќе тежи 3,9 милијарди евра

Буџетот идната година ќе тежи 3,9 милијарди евра

НОВ СИЛЕН ИГРАЧ ВО НАЈАВА - Големи прегрупирања на банкарската сцена

НОВ СИЛЕН ИГРАЧ ВО НАЈАВА - Големи прегрупирања на банкарската сцена

ФИНАНСИИ СЕ ПРАВДА - од прогресивниот данок се собраа за 51,2 отсто пониски приходи од потенцијалот

ФИНАНСИИ СЕ ПРАВДА - од прогресивниот данок се собраа за 51,2 отсто пониски приходи од потенцијалот