Пивото има и многу корисно дејство, покажува ново истражување
Објавено во: Стил 15 Април, 2017
Група на научниците од Центарот за биологија на храната и Институтот за криобиологија и хранливи технологии подолго време го истражуваше влијанието на пивото, особено на оние видови на пива кои се специфични за помало производство со експериментални или стари рецепти. Сепак, заклучено е дека непастеризираното и нефилтрираното пиво произведено во фабрички услови е микробиолошки чисто,
Она што ги обединува пивата во оваа категорија е дека основните суровини за производство на пиво се слад, хмељ, пивски квасец и вода. Овие природни состојки содржат вредни биолошки активни соединенија – антиоксиданси, секундарни метаболити со антибактериско, антивирусно и антиинфламаторно дејство, фитоестерогени, минерали и други корисни состојки.
Научниот проект за прв пат вклучува компаративна анализа на микробиолошките карактеристики, чистота и антиоксидантниот капацитет на непастеризираното, нефилтрираното “Крафт” пиво кое покажува се поголема популарност меѓу младите потрошувачи.
Заклучокот е резултат на двегодишни студии на квалитетите и индикаторите за нефилтрирани и непастеризирани брендови пиво, при што се смета дека овие видови на пиво може да имаат позитивно дејство, секако доколку не се претера со пиењето како и кај секој друг вид на алкохол.