12 Април, 2021
0.0246

Гасот во Карпош ќе потече следната грејна сезона!

Објавено во: Македонија 02 Јануари, 2013

Од следната грејна сезона гасот ќе стане реалност за дел од жителите на Карпош. Целосна гасификација се очекува во следните две до три години. Гасот ќе се дистрибуира преку јавното претпријатие ГАМА,  а во меѓувреме општината треба да ја изгради секундарната мрежа. Најлесни за приклучок ќе бидат големите корисници и индивидуалните објекти. Колективните згради остануваат проблематични, затоа што освен согласност од сите станари неопходна ќе биде заедничка инвестиција во котелот на гас Соња Јованова Наумовска Жителите на скопската општина Карпош ќе имаат можност да се греат на гас од следната грејна сезона. Јавното претпријатие Каргас, формирано за таа цел, веќе добило понуда од неколку големи корисници за приклучување на мрежата и замена на досегашниот, скап систем на греење. Очекувањата се дека со гасот, карпошани ќе добиваат и до 30% помали сметки за греење и еколошки поквалитетни параметри на енергенсот. „Веќе имаме разговори со големи корисници, како што е комлексот технички факултети во Карпош кои и официјално побараа приклучок, а таквите потрошувачи ни се многу важни, затоа што каде ќе бидат големите потрошувачи, тие линии ќе бидат и за граѓаните достапни. Во втора фаза ќе се приклучат и колективните згради. Целосно покривање на територијата на Карпош очекуваме за 2-3 години“, вели Љупчо Димов, раководител на секторот за енергетика на општина Карпош. Моделот на гасификација во Карпош се разликува од оној во Струмица и моделот што го користи Куманово. Димов објаснува дека дистрибуцијата на гасот ќе ја врши јавното претпријатие ГАМА, а снабдувачите ќе бидат фирми кои ќе се бираат на тендер. Постапката предвидува три мерни станици за гас кои се врзани на прстенот на ГАМА, од кои едната поминува лево од булеварот Теодосиј Гологанов, населбите Козле и Нерези, втората линија ќе биде во Тафталиџе 1, кај училиштето Јан Амос Коменски и третата мерна станица ќе биде од Карпош 1 до Карпош 4. Постои и четврта линија кај Момин Поток, Злокуќани и Бардовци но таа се уште не е подготвена од страна на ГАМА. „Ние спроведовме анкета на 22.000 корисници или на 99% од сите субјекти во општината и 80% имавме позитивно изјаснување за воведување на гас. Таа анкета ја пренесуваме на наши карти и ја гледаме концентрацијата на интерес и таму каде што има најголем интерес таму ќе почнеме“, додава Димов. Најлесни за приклучок сепак ќе бидат големите корисници и индивидуалните објекти. Колективните згради остануваат проблематични, затоа што освен согласност од повеќето станари, ќе мора заеднички да инвестираат во котелот на гас а некои ќе треба да инвестираат и во инфраструктура, ако досега не се грееле на парно. Во општина Карпош се надеваат дека кога ќе ја изградат секундарната мрежа, ќе можат да влезат во јавно- приватно партнерство со приватни компании со што инвестицијата во гасификацијата на Карпош би била значително исплатлива.

Можеби ќе ве интересира

КОЛЕГИТЕ И ПРИЈАТЕЛИТЕ СЕ ЗБОГУВААТ СО ДОКТОРКАТА БИЛЈАНА ИЧЕВА - почина од ковид на 61 годишна возраст

КОЛЕГИТЕ И ПРИЈАТЕЛИТЕ СЕ ЗБОГУВААТ СО ДОКТОРКАТА БИЛЈАНА ИЧЕВА - почина од ковид на 61 годишна возраст

ДВАЈЦА ВЛАДИЦИ, ПЕТАР И АГАТАНГЕЛ - во болница поради корона

ДВАЈЦА ВЛАДИЦИ, ПЕТАР И АГАТАНГЕЛ - во болница поради корона

ВТОР ДЕН ПО РЕД ПОВЕЌЕ ОЗДРАВЕНИ ОД ЗАРАЗЕНИ - има ли барем малку простор за оптимизам

ВТОР ДЕН ПО РЕД ПОВЕЌЕ ОЗДРАВЕНИ ОД ЗАРАЗЕНИ - има ли барем малку простор за оптимизам

ЦЕЛ ВИКЕНД СЕ ЗАНИМАВАМЕ СО ЗАПЛЕНЕТАТА ДРОГА - никој не прашува зошто уште немаме вакцини

ЦЕЛ ВИКЕНД СЕ ЗАНИМАВАМЕ СО ЗАПЛЕНЕТАТА ДРОГА - никој не прашува зошто уште немаме вакцини

СОПСТВЕНИКОТ НА БГНЕС НИ ПОРАЧА - ќе жалите за Борисов, Захариева и Каракачанов

СОПСТВЕНИКОТ НА БГНЕС НИ ПОРАЧА - ќе жалите за Борисов, Захариева и Каракачанов

И ДЕНЕСКА УЖАСНО ВИСОК БРОЈ ПОЧИНАТИ, ДУРИ 46 ПАЦИЕНТИ - има и млади од 34, 44 и 47 години

И ДЕНЕСКА УЖАСНО ВИСОК БРОЈ ПОЧИНАТИ, ДУРИ 46 ПАЦИЕНТИ - има и млади од 34, 44 и 47 години

ЕДЕН МЕСЕЦ ВО ПРИТВОР - ќе бидат шестмината уапсени за шверц на марихуана

ЕДЕН МЕСЕЦ ВО ПРИТВОР - ќе бидат шестмината уапсени за шверц на марихуана

ПО ТРАЈЧЕ ЗАЕВ, СЕ ЈАВИ И СДСМ - комбето и приведените немаат поврзаност со семејството на претседателот Заев

ПО ТРАЈЧЕ ЗАЕВ, СЕ ЈАВИ И СДСМ - комбето и приведените немаат поврзаност со семејството на претседателот Заев

ВЛАДАТА ГО ДЕМАНТИРА АНТОНИО МИЛОШОСКИ - лага е дека „Заев и Спасовски“ делеле пасоши на терористи од ИСИС

ВЛАДАТА ГО ДЕМАНТИРА АНТОНИО МИЛОШОСКИ - лага е дека „Заев и Спасовски“ делеле пасоши на терористи од ИСИС