23 Јули, 2019
0.0209

ПО БУРНИТЕ РЕАКЦИИ, УЈП СМИРУВА: Како планираат да им олеснат на пензионерите за пријавувањето?

Објавено во: Економија 14 Септември, 2018

Ако вие не дојдете кај нас, ние ќе дојдеме кај вас. Вака некако звучи кажанаото од директорката на УЈП Сања Лукаревска по бурните реакции во јавноста.

Лукаревска по бунтот на социјалните мрежи и укажувања од јавноста вели дека ќе има толеранција и дека ако некој не биде веднаш регистриран, нема да биде казнет.

„Ние доброволно  ќе направиме да дојде тука на шалтер и ние да одиме кај него преку мобилните даночни шалтери, кажа директорката на УЈП додавајќи дека оние пензионери кои не знаат да користат интернет не мора да ангажираат нотар туку може да отидат на  шалтер со лицето кое ќе го ополномоштат тоа да го направи во нивно име. 

Што се однесува пак до руралните средини, на терен ќе бидат мобилни даночни шалтери.

Аналитичарите кои ги консултираше Фактор велат дека  составувањето на првата електронска годишна пријава е ново и модерно решение, но се децидни дека тоа ќе им го „отежни животот„ на тие кои не седат пред комјутер цело време, особено на оние кои воопшто не знаат да работат. 

Децидни се дека мора да се најде и друг начин на реализација на овие измени, па предлагаат тоа да се прави во банките или дома кај пензионерите на пример.

Павле Гацов, претседател на Здружението на даночни советници вели дека даночни обврзници се и пензионери, потоа дигитално неуки, како луѓе кои се болни дури и слепи, за кои овој бирократски чин на регистрација ќе биде посебно тежок. 

Можеби ќе ве интересира

Колку пари инкасираше директорот на најголемата македонска банка од дивиденда?

Колку пари инкасираше директорот на најголемата македонска банка од дивиденда?

Апостолска: Не потрошивме денар на лопати и панделки, а 30 компании влегоа во нови инвестиции

Апостолска: Не потрошивме денар на лопати и панделки, а 30 компании влегоа во нови инвестиции

Кој банкар од дивиденда зема 87.000 евра?

Кој банкар од дивиденда зема 87.000 евра?

И кадар на ДУИ е во игра: Борба за директорското место во МЕПСО

И кадар на ДУИ е во игра: Борба за директорското место во МЕПСО

ЦЕНИТЕ ПАДНАА: Возачи ќе точите горива поевтино

ЦЕНИТЕ ПАДНАА: Возачи ќе точите горива поевтино

МАКЕДОНИЈА СИ ГИ БРКА ПРОГРАМЕРИТЕ НАДВОР: Се „бега“ за поголема плата од Шведска до Германија и западна Европа

МАКЕДОНИЈА СИ ГИ БРКА ПРОГРАМЕРИТЕ НАДВОР: Се „бега“ за поголема плата од Шведска до Германија и западна Европа

ОВА СЕ ЦЕНИТЕ: Возачи од полноќ ќе точите поевтини горива

ОВА СЕ ЦЕНИТЕ: Возачи од полноќ ќе точите поевтини горива

Тутунопроизводителите со поддршка за спречување на нелегалното производство и трговија со тутун

Тутунопроизводителите со поддршка за спречување на нелегалното производство и трговија со тутун

Каде Алкалоид вложува 400 илјади евра?

Каде Алкалоид вложува 400 илјади евра?