29 Март, 2020
0.0347

По платите, пораснаа и пензиите во Словенија

Објавено во: Економија, Балкан 19 Февруари, 2020

Откако деновиве беше објавено дека растат платите во Словенија, зголемување има и кај пензиите. 

Пензиите во Словенија месецов ќе бидат за 3,2 отсто повисоки во споредба со минатиот месец, јави дописникот на МИА од Љубљана. 

Покачувањето е поради таканареченото порамнување, а Фондот за пензиско осигурување за оваа намена одвои 1.720.000 евра. Луѓето  кои земаат пензија од 600 евра, овој месец ќе добијат 19,20 евра повеќе и нивната пензија ќе се покачи на 619,20 евра.

Кон крајот на годината ќе има ново зголемување на пензиите за дополнителни 6,50 евра.

Граѓаните на Словенија имаат просечна месечна заработка од 1.133 евра. 

Тоа е раст од 3,7 отсто во споредба со  минатата година.

Можеби ќе ве интересира

Азески: Коридорите се трасирани, мерките елаборирани, компаниите фрустрирани

Азески: Коридорите се трасирани, мерките елаборирани, компаниите фрустрирани

Малите трговци пред Влада бараат бруто-плати и замрзнување на кириите

Малите трговци пред Влада бараат бруто-плати и замрзнување на кириите

Ангеловска: Ќе се крати на опрема, лиценци, софтвери...

Ангеловска: Ќе се крати на опрема, лиценци, софтвери...

Компаниите за организирање и поддршка на настани,ТВ и филмска продукција бараат поддршка од Владата

Компаниите за организирање и поддршка на настани,ТВ и филмска продукција бараат поддршка од Владата

Владата подготвува нов пакет економски мерки

Владата подготвува нов пакет економски мерки

Македонски телеком: Нема 5G мрежа во употреба

Македонски телеком: Нема 5G мрежа во употреба

МУКАЕТОВ: ГРАЃАНИТЕ ДА БИДАТ СПОКОЈНИ - лекови и дезинфициенси ќе има, државата што побргу да побара пари

МУКАЕТОВ: ГРАЃАНИТЕ ДА БИДАТ СПОКОЈНИ - лекови и дезинфициенси ќе има, државата што побргу да побара пари

МИКРО И МАЛИ ПРЕТПРИЈАТИЈА: Бараме платите, здравственото и пензиско осигурување да бидат на товар на државата

МИКРО И МАЛИ ПРЕТПРИЈАТИЈА: Бараме платите, здравственото и пензиско осигурување да бидат на товар на државата

ОГРОМНИ ШТЕТИ: Коронавирусот економски ќе загрози најмалку 25 милиони луѓе

ОГРОМНИ ШТЕТИ: Коронавирусот економски ќе загрози најмалку 25 милиони луѓе