21 Април, 2021
0.0189

По повод 190-годишнината, Групацијата Генерали најавува инвестиции во закрепнување на европските економии

Објавено во: Финансии 26 Февруари, 2021

Оваа година, Групацијата Генерали слави 190-годишнина од постоењето. Во средина што и овозможи да функционира и да цвета, компанијата сака да остави опиплива и долготрајна трага. Затоа, почнува да ја слави својата годишнина со започнувањето на петгодишниот инвестициски план „ Fenice 190 “ за заживување на европските економии погодени од пандемијата КОВИД-19. Тие исто така подготвуваат голем број иницијативи и активности за вработените, нивните агенти, клиенти и заедниците во кои тие работат.

  • Групацијата Генерали е основана во Трст на 26 декември 1831 година и во 2021 година слави 190 години постоење.
  • Во исто време, компанијата го започнува петгодишниот план „ Fenice 190“ за заживување на европските економии по пандемијата во износ од 3,5 милијарди евра.
  • Веќе се одвоени една милијарда евра за 10 инвестициски фондови за инвестиции во иновативни одржливи проекти.

Со планот Fenice 190, Групацијата Генерали ќе одвојува 500 милиони евра секоја година во текот на следните пет години преку меѓународни инвестициски фондови за промовирање на одржлив економски раст, главно во инфраструктура, иновации, дигитализација, одржливо домување, мали и средни претпријатија, здравствена заштита и образование. Така, иницијативите преземени од Групацијата во борбата против пандемијата во 2020 година ќе добијат траен карактер. Минатата година одвои над милијарда евра за поддршка на малите и средни претпријатија и реалната економија.


Извршниот директор на Групацијата Генерали, Philippe Donnet, на почетокот на планот рече: „Генерали е една од ретките компании во светот што може да се пофали со толку долга историја. Поради своето исклучително богато знаење и долгогодишно искуство, компанијата може успешно да се соочи со предизвиците на денешницата и истовремено да инвестира во иднината на заедницата, како осигурител и како социјален иноватор. Одбележувањето на 190-годишнината од Групацијата Генерали се совпаѓа со многу посебна година, кога економијата ќе се опорави од најтешкото искушение во повоената ера. Со планот Fenice 190, ние сакаме да бидеме лидер на патот кон закрепнувањето и да оставиме опипливо наследство. Со поддршка на најиновативните, одржливите и стратешки сектори, ние сакаме да ја рестартираме европската економија и да ги вклучиме оние кои се најмногу погодени од кризата “.

Планот Fenice 190 се спроведува преку платформата на Generali Investments, која е отворена за неповрзани фондови и институционални инвеститори, како и за сите компании од Групацијата Генерали. Изборот на инвестиции го спроведува Комитетот на Одделот за управување со средства, предводен од Карло Трабатони, и составен од експерти во областа на недвижен имот, одржливост, приватни пазари, заеми и сопственички капитал. Главните критериуми за избор се, особено, усогласеност со 17-те цели на Обединетите нации за одржлив развој и очекуваното позитивно влијание врз економското закрепнување во Европа. До денес, тие идентификуваа десет одржливи можности за инвестирање во областите на инфраструктура, одржливо домување, мали и средни претпријатија, здравство, дигитализација и енергетска транзиција во вредност од една милијарда евра.

Одбележување на 190-годишнината од постоењето на Групацијата Генерали

Групата Генерали ќе ја прослави својата 190-годишнина од постоењето со низа други иницијативи што ќе траат во текот на 2021 година. Особено внимание е реновирањето на палатата Procuratie Vecchie во Венеција, кое ќе заврши во декември. За прв пат по 500 години, палатата ќе ги отвори вратите за јавноста и ќе стане седиште на Мрежата за човечка безбедност. Во септември, тие ќе го започнат првото издание на програмата EnterPRIZE, водечката иницијатива на Групацијата Генерали за европски мали и средни претпријатија, кои веќе имаат имплементирано значајни одржливи иницијативи во нивните деловни модели. Тие исто така ќе го претстават првото издание на Белата книга за одржлив развој, подготвена од Универзитетот Бокони. Тој е посветен на ефектите од спроведувањето на одржливите принципи во европските мали и средни претпријатија.


Во Трст, каде што е основана компанијата, ќе се отвори историска архива во реновираните простории на Palazzo Berlam. Истата палата е дом и на Академијата, меѓународниот центар за обука на Групацијата Генерали, која ќе понуди ново образование и програми оваа година.

Претседателот на „Assicurazioni Generali “, Gabriele Galateri di Genola, рече: „Повеќе од кога било досега и во некое време претходно, Групацијата Генерали гради заедничка и одржлива визија за иднината за сите наши засегнати страни. Во 2021 година, кога очекуваме да заживее економијата, ние ја славиме нашата годишнина со голем број иницијативи што ги комбинираат минатото и иднината, бидејќи сакаме да создадеме нови можности за раст и соработка. Со планот Fenice 190, ние сме посветени на тоа да бидеме дел од развојот за сè поодржливо општество. Во исто време, со нашето долгогодишно искуство и богата историја, сакаме да го промовираме развојот на знаењето и да бидеме инспирација за идните генерации “.Можеби ќе ве интересира

Хрватите во просек заработуваат по 930 евра

Хрватите во просек заработуваат по 930 евра

Тихомир Петрески нов директор на Триглав Пензиско друштво

Тихомир Петрески нов директор на Триглав Пензиско друштво

Утре ќе протестираат штедачите од Еуростандард банка

Утре ќе протестираат штедачите од Еуростандард банка

НЕМА ДА БИДАТ ПОТРЕБНИ ДУРИ 300 ИЛЈАДИ ЕВРА - многу полесно ќе се основаат друштва за управување со инвестициски фондови

НЕМА ДА БИДАТ ПОТРЕБНИ ДУРИ 300 ИЛЈАДИ ЕВРА - многу полесно ќе се основаат друштва за управување со инвестициски фондови

ЗА ОБЕШТЕТУВАЊЕ НА ШТЕДАЧИТЕ ОД ЕУРОСТАНДАРД - досега се исплатени 68 милиони евра

ЗА ОБЕШТЕТУВАЊЕ НА ШТЕДАЧИТЕ ОД ЕУРОСТАНДАРД - досега се исплатени 68 милиони евра

ГЛИГОРОВА ОД НБМ ЗА ШПЕКУЛАЦИИТЕ ЗА БАНКИТЕ: Не му наштетија на банкарскиот систем и на депозитите, тие се во раст

ГЛИГОРОВА ОД НБМ ЗА ШПЕКУЛАЦИИТЕ ЗА БАНКИТЕ: Не му наштетија на банкарскиот систем и на депозитите, тие се во раст