21 Септември, 2018
0.2929
    ADIN 560    0.54%     ALK 8003.87    -0.04%     GRNT 820    -0.04%     KMB 5166.51    0.13%     MAGP 6150    0%     MERM 2000    0%     MPT 47742.7    0.77%     OHB 6548.31    -0.62%     OKTA 4257    -2.99%     PPIV 46000    -0.48%     RMDEN15 95    -1.55%     RMDEN17 96.1    0%     STB 1109    0.06%     STIL 128.49    -1.92%     TETE 2308.76    4.83%     TKVS 4996    2.98%     TNB 14000    -2.78%     TTK 1135.39    1.38%     UNI 2330.37    2.84%

ГОЛЕМО ОЛЕСНУВАЊЕ ЗА ВОЗАЧИТЕ: Побрза постапка за надомест на штета во случај на сообраќајка и во Германија

Објавено во: Македонија 16 Септември, 2018

Македонските возачи во Германија во случај на сообраќајна несреќа ќе можат да направат побрз и поефикасен надомест на штета, со Спогодбата за заштита на посетители потпишана од помеѓу националното биро за осигурување на Република Македонија и Германското биро за зелена карта.

Спогодбата, која важи и за германските возачи при евентуална несреќа во Македонија, стапи на сила на 1-ви овој месец.  Спогодбата ја потпиша генералниот директор на Националното биро за осигурување на Република Македонија Трајче Латиновски и директорката на Германското биро за зелена карта, Сандра Шварц.

Со Спогодбата е предвидено оштетеното лице, кое претрпело штета на територијата на другата држава, по враќање во матичната држава, да се обрати во своето национално биро за осигурување, кое во соработка со бирото на државата во која се случила незгодата, ќе овозможи побрзо собирање на документи и информации потребни за остварување на правата за надомест на штета.

Конкретно, Бирото за зелена карта од државата од која е оштетеното лице, ќе достави до Бирото на државата на настанување на незгодата, барање да се изврши идентификација на осигурителното друштво на причинителот на штета, идентификација на возачот или сопственикот на возилото на причинителот на штета, доколку во период од шест недели не било можно да се утврди осигурувачот, да се обезбедат документи што се неопходни или помагаат во остварување на правото на надомест на пример полициски записник и да се достават детаљи за Гарантниот фонд на земјата каде што се случила незгодата со, секогаш кога е тоа можно, објаснувања и корисни информации.

Од Националното биро за осигурување наведуваат дека Спогодбата за заштита на посетители е така креирана да им пружи на државите надвор од ЕУ, можност да обезбедат дополнителна заштита и помош на своите граѓани кои со моторни возила патуваат на територија на други држави.

Спогодбата се потпира на најдобрите одредби од четвртата и петтата Директива за моторни возила на ЕУ, кои се впрочем познати по тоа што се, во најголема мера, посветени на заштита на трети оштетени лица. Се смета дека овој механизам е најблизок модел кој постои за државите на ЕУ и дека потпишувањето на овој документ е добар начин државите што се надвор од ЕУ да се подготват за пристап кон Унијата, во делот на прекуграничниот сообраќај на моторни возила.

- Потпишаната Спогодба претставува големо олеснување за возачите од двете држави, бидејќи веќе нема да мораат да ги нарушуваат или одлагаат своите деловни или туристички планови, за да ја наплатат штетата. Во иднина, тие ќе можат правото на надомест да го остварат и по враќањето во матичната држава, со помош и асистенција на националните бироа. Покрај тоа што претставува исчекор во заштитата на граѓани, осигурителните друштва и возачите, Спогодбата дополнително ќе ја унапреди и соработката помеѓу двете држави, преку унапредување на транзитот, туризмот и прометот помеѓу Република Македонија и Република Германија, изјави генералниот директор на Националното биро за осигурување Трајче Латиновски.

Вакви спогодби Националното биро за осигурување на Република Македонија има потпишано и со националните бироа на Грција, Турција, Швајцарија, БиХ, Црна Гора, Луксембург, Србија, Хрватска, Бугарија , Словенија и Албанија.


Можеби ќе ве интересира

ПОЛИЦИЈАТА ТРАГА ПО НИВ: Македонци си го киднапирале бебето во Франција

ПОЛИЦИЈАТА ТРАГА ПО НИВ: Македонци си го киднапирале бебето во Франција

Што крие снимката за апсењето на Љубе Бошкоски која за прв пат е презентирана?

Што крие снимката за апсењето на Љубе Бошкоски која за прв пат е презентирана?

(ФОТО) СЕ СРЕТНАА Шекеринска и Урсула Фон дер Лаjeн: Колешките министерки со сличен стајлинг

(ФОТО) СЕ СРЕТНАА Шекеринска и Урсула Фон дер Лаjeн: Колешките министерки со сличен стајлинг

Трајко се јави за референдумот и уставните измени

Трајко се јави за референдумот и уставните измени

Математиката во Македонија може да продолжи со нови учебници

Математиката во Македонија може да продолжи со нови учебници

ОФИЦИЈАЛНО: МТСП открива кој живеел во станот во Скопјанка каде беа евакуирани жители

ОФИЦИЈАЛНО: МТСП открива кој живеел во станот во Скопјанка каде беа евакуирани жители

(ВИДЕО) РАСФРЛАНИ ПЕЛЕНИ, СМЕТ, ОТПАДОЦИ: Ваква слика затекната во станот во Скопјанка

(ВИДЕО) РАСФРЛАНИ ПЕЛЕНИ, СМЕТ, ОТПАДОЦИ: Ваква слика затекната во станот во Скопјанка

Позната листата на пратеници од ВМРО-ДПМНЕ кои се декларираа дека нема да гласаат за уставни промени

Позната листата на пратеници од ВМРО-ДПМНЕ кои се декларираа дека нема да гласаат за уставни промени

Минчо Јорданов повикан во суд

Минчо Јорданов повикан во суд