29 Октомври, 2020
0.0217

ПОБРЗАЈТЕ, ОСТАНАА УШТЕ НЕКОЛКУ ЧАСА - имаше ли и кои беа слабостите на викендот без ДДВ

Објавено во: Финансии 12 Октомври, 2020

Ако сте со ниет да добиете поврат на целиот ДДВ што ќе го платите на домашните производи и на комјутерската опрема, побрзајте, бидејќи имате уште само неколку часа.

Денеска е последен ден на викендот без ДДВ, а премиерот Зоран Заев и вицепремиерот Љупчо Николовски повикаа граѓаните да ја искористат оваа мерка и да и помогнат на домашната економија. 

Денеска продавниците за комјутери и бела техника, но и маркетите, беа отворени, па некои дури и го продолжија работното време, иако за некои објекти дел од граѓаните се жалеа дека затвориле баш на овој ден. 

Дел од познавачите сепак имаа и извесни забелешки за овој проект. 

Павле Гацов, даночен експерт на фејсбук објави дека оваа мерка покажала слабости кои можеле да се предвидат. 

„Ќе споменам неколку од нив за истите да не се повторат при евентуално повторување на мерката во 2021: недоволен PR за примена на мерката, трговци кои не работат (споен продолжен викенд), граѓани кои не купуваат (споен продолжен викенд),  Во голем број случаи, во фискалните сметки прометот на македонски производи се номинирање како промет на останати производи. Ова ја девалвира целата мерка и ја прави нефункционална“, напиша Гацов, објаснувајќи дека без номинирање на македонските производи кои се купени, граѓаните не можат да остварат ниту поврат на ддв.

„Со оглед дека со ваквата неажурност отпаѓа можноста за целосен поврат на ДДВ за време на „Викендот без ДДВ“, односно наместо поврат на 20 отсто се врши поврат од 10 отсто кога се работи за секојдневен промет, единствени губитници заради ваквата неказнива неажурност на ДДВ обврзниците се граѓаните кои не можат во целост да ги остварат законските права на поврат на ДДВ и како ефект на тоа незаинтересираност за користење на мерка која има системски слабости.

Исто така, продолжува и примената во пракса на лошо (слабо) отпечатени сметки кои за жал не може да се скенираат. Физичкото одење во УЈП во услови на зголемување на бројот на заразени граѓани и скенирање на тамошните апарати веќе не е опција“, ги наведува Гацов слабостите.

Тој со препорака за 2021 година. Без оглед дали ќе има нов „Викенд без ДДВ“, треба да следи нова фаза на регистрирањето на „готовинскиот промет“ на е-начин. Финска, Естонија, Словенија, Русија и Кина се добри примери за ова.

И сето ова во рамките на процесот на „побелување на сивото“, односно демонетизација на економијата.

Како поминал викендот без ДДВ, се очекува надлежните да дадат анализа во следните денови. 

Можеби ќе ве интересира

КАДЕ СЕ ДРУГИТЕ ШТЕДАЧИ: Фондот им исплатил 52 милиони евра на оштетените од Еуростандард, или 77 отсто

КАДЕ СЕ ДРУГИТЕ ШТЕДАЧИ: Фондот им исплатил 52 милиони евра на оштетените од Еуростандард, или 77 отсто

Штедачите од Еуростандард ќе одат „на гости“ пред Народна банка - СЕ ДО ЦРНАТА СРЕДА И НИЕ ГО СЛАВЕВМЕ ДЕНОТ НА ШТЕДЕЊЕТО

Штедачите од Еуростандард ќе одат „на гости“ пред Народна банка - СЕ ДО ЦРНАТА СРЕДА И НИЕ ГО СЛАВЕВМЕ ДЕНОТ НА ШТЕДЕЊЕТО

ОШТЕТЕНИ ШТЕДАЧИ ЕУРОСТАНДАРД: Зошто странците не дозволуваат властите да не обештетат нас, а дозволиле такво нешто во Словенија

ОШТЕТЕНИ ШТЕДАЧИ ЕУРОСТАНДАРД: Зошто странците не дозволуваат властите да не обештетат нас, а дозволиле такво нешто во Словенија

ЗАВРШНА СМЕТКА БУЏЕТ 2019 - лани државата потрошила 3,5 милијарди евра, дала помалку за плати, за стоки, и за капитални расходи

ЗАВРШНА СМЕТКА БУЏЕТ 2019 - лани државата потрошила 3,5 милијарди евра, дала помалку за плати, за стоки, и за капитални расходи

Народна банка: 11 решенија за „Еуростандард“ за две години

Народна банка: 11 решенија за „Еуростандард“ за две години

Светска банка: Продолжената пандемија и рестриктивните мерки ќе го одложат економското закрепнување

Светска банка: Продолжената пандемија и рестриктивните мерки ќе го одложат економското закрепнување

ММФ ПОРАЧАЛ: Народна банка постапила правилно со одземањето на дозволата на Еуростандард, да не се политизира нејзината работа

ММФ ПОРАЧАЛ: Народна банка постапила правилно со одземањето на дозволата на Еуростандард, да не се политизира нејзината работа

ПРАТЕНИЦИ И ЕКСПЕРТИ - ќе има ли жешко собраниско чешлање на Еуростандард

ПРАТЕНИЦИ И ЕКСПЕРТИ - ќе има ли жешко собраниско чешлање на Еуростандард