08 Август, 2020
0.0253

Почна процесот за издавање еврообврзница, колку ќе тежи?

Објавено во: Финансии 18 Април, 2020

Наместо да бара заем од комерцијални банки, Владата директно ќе оди на издавање на еврообврзница, и тој процес веќе е започнат, информираше министерката за финансии Нина Ангеловска. 

Причина за ова е што се очекува да се стабилизираат пазарите на капитал. 

„Тој процес е започнат. Тоа значи дека се подготвуваат сите институции, се прават потребните документации и се следи пазарот. Тој процес трае 45 до 60 дена, што ни дава право, кога ќе одлучиме дека е најдобро, согласно движењата на пазарот, дека е најсоодветно да се излезе на тој пазар“, рече Ангеловска. 

Соопшти дека веќе се легнати 176 милиони евра од ММФ, а од Светска банка преговараме за 140 милиони евра заем, а испратено е и посмо до ЕУ за новиот инструмент за макрофинансиска стабилност. 

Можеби ќе ве интересира

ЕВЕ КОИ СЕ ДОБИТНИЦИТЕ: Месечни награди од по 20 илјади денари, „милиончето“ ќе стигне во декември

ЕВЕ КОИ СЕ ДОБИТНИЦИТЕ: Месечни награди од по 20 илјади денари, „милиончето“ ќе стигне во декември

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИСКИОТ БИЗНИС ПРОФИТАБИЛЕН И ВО ВРЕМЕ НА КОРОНА: Македонски телеком со добивка од 11,2 милиони евра за првото полугодие

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИСКИОТ БИЗНИС ПРОФИТАБИЛЕН И ВО ВРЕМЕ НА КОРОНА: Македонски телеком со добивка од 11,2 милиони евра за првото полугодие

ГИ ИМА ОД ЦЕЛА МАКЕДОНИЈА: Ова се фирмите кои земале субвенции, а не исплатиле плати на вработените

ГИ ИМА ОД ЦЕЛА МАКЕДОНИЈА: Ова се фирмите кои земале субвенции, а не исплатиле плати на вработените

Алкалоид со двојно зголемени инвестиции во износ од над 841 милиони денари и со 111 нови вработувања од јануари-јуни 2020

Алкалоид со двојно зголемени инвестиции во износ од над 841 милиони денари и со 111 нови вработувања од јануари-јуни 2020

Комерцијална банка „корона вирус“ не ја фаќа!

Комерцијална банка „корона вирус“ не ја фаќа!