31 Март, 2020
0.0211

ПОМАЛКУ ПЛАСТИКА: Швајцарски гигант вложува 1,8 милијарди евра во рециклажа

Објавено во: Економија 17 Јануари, 2020

До 2025 година позната светска компанија си постави амбициозна цел.

Да ја намали употребата на нова пластика за третина да основа фонд вреден 250 милиони франци за вложување во стартап компании од секторот на рециклажа.

Да убаво прочитавте. 

Швајцарскиот гигант од прехрамнебата индустрија Нестле соопшти дека ќе вложи две милијарди франци (1,8 милијарди евра) во период од пет години во рециклажа, пренесе Б92.

Парите ќе се искористат за вложување во нови видови еколошки одржливи пакувања како би се исполнила целта до 2025 година сите нејзини пакувања да бидат рециклирани или повторно употребени.

За да се создаде пазар на рециклирана пластика, компанијата ќе собере два милиони тони пластика за пакување на храна и ќе издвои повеќе од 1,5 милијарди франци за плаќање на овој материјал до 2025 година.

Големите корпорации често се изложени на критики поради тоа што профитот

Гигантот меѓу синџирите за брза храна Мекдоналд па во октомври најави дека ќе ја забрза работата на намалување употреба на пластиката во своите ресторани во Европа на минимум.

Можеби ќе ве интересира

Пад на вредноста на пензиските заштеди во приватните пензиски друштва: Има ли ризик

Пад на вредноста на пензиските заштеди во приватните пензиски друштва: Има ли ризик

Нина треба да врати 460 милиони евра до декември, има ли пари?

Нина треба да врати 460 милиони евра до декември, има ли пари?

Избраните функционери ќе преболат 1.000 до 1.500 евра од платите

Избраните функционери ќе преболат 1.000 до 1.500 евра од платите

НИКОЈ СЕГА НЕ МИСЛИ НА ПЛАЖА - не се купуваат нови аранжмани, резервираните зависат од можните мерки

НИКОЈ СЕГА НЕ МИСЛИ НА ПЛАЖА - не се купуваат нови аранжмани, резервираните зависат од можните мерки

Бранимир Јовановиќ го пофали ВМРО-ДПМНЕ: Добро е што не креваат паника

Бранимир Јовановиќ го пофали ВМРО-ДПМНЕ: Добро е што не креваат паника

Колкава помош ќе добиеме од ЕУ, а колку другите од Балканот?

Колкава помош ќе добиеме од ЕУ, а колку другите од Балканот?

И ТТК ќе ја дели добивката како дивиденда: Акционерите пресекле

И ТТК ќе ја дели добивката како дивиденда: Акционерите пресекле

И НЛБ го откажа собранието, дивиденда нема да се дели

И НЛБ го откажа собранието, дивиденда нема да се дели

НЕМОЈТЕ НЕРЕАЛНО ДА ПРИЈАВУВАТЕ ЗГОЛЕМЕНИ ЦЕНИ - сите инспектори се на терен, да не ги трошиме бадијала

НЕМОЈТЕ НЕРЕАЛНО ДА ПРИЈАВУВАТЕ ЗГОЛЕМЕНИ ЦЕНИ - сите инспектори се на терен, да не ги трошиме бадијала