27 Мај, 2022
0.0300

Поскапуваат недвижностите во Европа

Објавено во: Економија 17 Јануари, 2022

Податоците на Евростат покажаа дека во Европа има најголем раст на цените на недвижностите за период од 15 години. 

Цените на станбените недвижности во ЕУ пораснале за 9,2 отсто во третиот квартал од минатата година во споредба со истиот период претходната година. 

Во вториот квартал тие се зголемени за 7,4 отсто, покажуваат ревидираните податоци.

Во еврозоната цените пораснале за 8,8 отсто во третиот квартал, што е најсилно од 2005 година кога Евростат почна да собира податоци.

Најмногу се зголемиле цените во Чешка, за 22 отсто во споредба со истиот период во 2020 година. Следат Литванија и Естонија со поскапувања од 18,9 односно 17,3 отсто и Холандија каде цените пораснале за 16,8 отсто.

Во третиот квартал лани, цените на станбените недвижности во Хрватска се зголемени за девет отсто во однос на истиот период во 2020 година, што е најсилно од почетокот на 2020 година. Тие се зголемени за 6,5 отсто во вториот квартал.

Најмалку скокнале цените во Кипар, за 2,2 отсто, а потоа следат Италија и Шпанија, а цените на становите пораснале за 4,2 отсто.

foto freepik.com

Можеби ќе ве интересира

Вкупната стапка на инфлација во скоро 80 земји може да се движи од пет до 10 отсто

Вкупната стапка на инфлација во скоро 80 земји може да се движи од пет до 10 отсто

Нема криза за партиите, си поделија 3,4 милиони евра

Нема криза за партиите, си поделија 3,4 милиони евра

ЈСП објави оглас за 50 возачи

ЈСП објави оглас за 50 возачи

БОНОВИ ЗА ХРАНА ОД 5, 20 И 30 ЕВРА СЕ ДЕЛАТ ВО ФРАНЦУСКИТЕ ГРАДОВИ: Компензација на жителите за високите цени на храната

БОНОВИ ЗА ХРАНА ОД 5, 20 И 30 ЕВРА СЕ ДЕЛАТ ВО ФРАНЦУСКИТЕ ГРАДОВИ: Компензација на жителите за високите цени на храната

Дарко Димовски: Од позајмицата од 900 милиони евра да се зголемат платите во јавниот сектор или штрајк

Дарко Димовски: Од позајмицата од 900 милиони евра да се зголемат платите во јавниот сектор или штрајк

ТРКАЛЕЗНА МАСА НА ТЕМА: „РАНИ ЗНАЦИ НА ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ЗА НАСТАНУВАЊЕ НА ИНСОЛВЕНТНОСТ НА ФИРМИТЕ”

ТРКАЛЕЗНА МАСА НА ТЕМА: „РАНИ ЗНАЦИ НА ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ЗА НАСТАНУВАЊЕ НА ИНСОЛВЕНТНОСТ НА ФИРМИТЕ”

ТУРСКАТА ЛИРА НА МИНИМУМ СПРЕМА ДОЛАРОТ: Голема загриженост за глобалниот економски раст

ТУРСКАТА ЛИРА НА МИНИМУМ СПРЕМА ДОЛАРОТ: Голема загриженост за глобалниот економски раст

Кое е македонското бизнис чудо? Не произведе речиси ништо, а наплати 8 милиони евра

Кое е македонското бизнис чудо? Не произведе речиси ништо, а наплати 8 милиони евра

РУСИТЕ НА УДАР: Рекорден број на сајбер напади врз финансискиот сектор

РУСИТЕ НА УДАР: Рекорден број на сајбер напади врз финансискиот сектор