14 Август, 2020
0.0188

ПОВЕЌЕ ПАРИ ЗА ГЕРМАНЦИТЕ: Скокна минималната пензија

Објавено во: Економија 11 Ноември, 2019

За две години, повеќе пари ќе добиваат германските пензионери. 

Скокна минималната пензија во Германија. Оваа мерка треба да стапи на сила во 2021 година. Планот на германската влада ќе ги опфати и вработените со најниски приходи кои се грижат за деца или роднини. 

Услов за добивање на овој паричен надомест ќе биде лицето да плаќа придонеси за социјално осигурување најмалку 35 години. Ваков додаток ќе добиваат и самците, доколку пензијата им е помала од 1.250 евра, како и двојките чии пензии се помали од 1.950 евра. Се проценува дека пензиски додаток ќе добиваат меѓу еден милион и двесте и еден милион и петстотини илјади пензионери. За овој додаток, државата ќе потроши една милијарда до милијарда и петстотини илјади евра. 

Членови на владејачката коалиција, вклучувајќи ја и канцеларката Ангела Меркел и министерот за финансии Олаф Шолц, постигнаа договор во текот на преговорите кои траеја повеќе од шест часа. Основната пензија е додаток на пензијата, со што ќе се обезбеди оние што добиваат најнизок приход да можат да ги покријат своите основни  трошоци за живот.

Можеби ќе ве интересира

Костовски обвини за смислено сценарио, ако се прифати стечајот ќе ја тужи државата и Народна банка

Костовски обвини за смислено сценарио, ако се прифати стечајот ќе ја тужи државата и Народна банка

Ангеловска-Бежоска кај Пендаровски: Максимални напори за обештетувањето на депонентите во Еуростандард

Ангеловска-Бежоска кај Пендаровски: Максимални напори за обештетувањето на депонентите во Еуростандард

ЕВН Македонија со осуда на инцидентот во Тетово, преземаат мерки за поголема заштита на вработените и имотот

ЕВН Македонија со осуда на инцидентот во Тетово, преземаат мерки за поголема заштита на вработените и имотот

Фондот за осигурување на депозити: Обесштетувањето ќе започне во рок од 20 дена

Фондот за осигурување на депозити: Обесштетувањето ќе започне во рок од 20 дена

Македонија меѓу земјите со најмал ризик за перење пари

Македонија меѓу земјите со најмал ризик за перење пари

Која македонска компанија подготвува нешто за првпат достапно на мобилен телефон?

Која македонска компанија подготвува нешто за првпат достапно на мобилен телефон?

ЕНЕРГЕТСКАТА ЗАЕДНИЦА ПОРАЧАЛА: Струјата не треба да биде евтина за сите, но да им се помогне на оние погодени од ковид кризата

ЕНЕРГЕТСКАТА ЗАЕДНИЦА ПОРАЧАЛА: Струјата не треба да биде евтина за сите, но да им се помогне на оние погодени од ковид кризата

Силк Роуд Банка: Важни информации за сите идни приматели на пензија

Силк Роуд Банка: Важни информации за сите идни приматели на пензија

Денеска протест против поскапувањето на струјата во неколку градови, главниот во Скопје

Денеска протест против поскапувањето на струјата во неколку градови, главниот во Скопје