14 Јули, 2020
0.0255

Позајмивме 700 милиони со еврообврзница, за камата ќе вратиме уште 150 милиони евра

Објавено во: Економија 28 Мај, 2020

Над 150 милиони евра ќе плати Македонија како камата на позајмените 700 милиони евра, вчера преку издадената седма еврообврзница. Рочноста на еврообврзницата е 6 години, а годишната камата е 3.675 процентни поени. 

Од Министерството за финансии соопштија дека каматата е исклучително ниска.

Макеоднија издаде еврообврзница за да ги покрие буџетските потреби за оваа и за следната година. Земјата е погодена од кризата предизвикана од пандемијата со Ковид-19 и поради зголемените потреби за финансирање беше потребно да се позајмат парите. Инаку ова дополнително ќе го зголеми јавниот долг. Владата веќе донесе ребаланс на буџетот со кој го зголеми буџетскиот дефицит за годинава за дополнителни 470 милиони евра. 

„Исто така, интересот на странските инвеститори за македонската еврообврзница беше 5 пати поголем од износот кој беше издаден. Ова е уште еден податок, покрај поволната каматна стапка, што укажува на доброто позиционирање кај странските инвеститори и нивната доверба во земјава. Ова се должи на макроекономската и финансиска стабилност, како и нашата посветеност и успехот постигнат последниве години во евроатланските интеграции, соопштија вчера од Министерството за финансии.

Фактор вчера објави за процесот.

А.Т.

Можеби ќе ве интересира

ЗА КАФУЛИЊА И РЕСТОРАНИ: Се укинуваат ограничувањата за седење на две лица на една маса

ЗА КАФУЛИЊА И РЕСТОРАНИ: Се укинуваат ограничувањата за седење на две лица на една маса

Пандемијата остави 147 милиони луѓе без работа

Пандемијата остави 147 милиони луѓе без работа

РАСТЕ БРОЈОТ НА ЗАРАЗЕНИ, ПАЃА ЦЕНАТА НА НАФТАТА: Барел се тргува за помалку од 40 долари

РАСТЕ БРОЈОТ НА ЗАРАЗЕНИ, ПАЃА ЦЕНАТА НА НАФТАТА: Барел се тргува за помалку од 40 долари

Во Дубровник двојно поевтино од лани, но туристи нема

Во Дубровник двојно поевтино од лани, но туристи нема

ИМ ТРЕБААТ 16.000 СЕЗОНЦИ: Невработените Финци ја „спасуваат“ реколтата

ИМ ТРЕБААТ 16.000 СЕЗОНЦИ: Невработените Финци ја „спасуваат“ реколтата

Во Македонија во мај само 838 туристи

Во Македонија во мај само 838 туристи

Горивата повторно поскапуваат од полноќ

Горивата повторно поскапуваат од полноќ

Нина Ангеловска: Прифатени 5.000 приговори од средношколци и студенти за платежната картичка

Нина Ангеловска: Прифатени 5.000 приговори од средношколци и студенти за платежната картичка

Финансиски друштва во Македонија: Даваат брзи кредити во кризата, иако им е тешко да опстанат

Финансиски друштва во Македонија: Даваат брзи кредити во кризата, иако им е тешко да опстанат