12 Декември, 2019
0.0268

Позната бројката за 2018 на Македонци кои не се вратиле од Германија

Објавено во: Економија 16 Јули, 2019

Вкупно 7.812 Македонци останале да живеат и работат во Германија, односно не се вратиле во Македонија, покажува германското биро за статистика.

Минатата година вкупно 18.478 македонски државјани си ја побарале среќата во Германија, а меѓу нив 10.666 се вратиле во татковината. Во однос на претходната, 2017 година, 

Нето бројот на оние кои останале да работат и живеат во Германија е зголемен за 30 проценти, додека во 2017 година таа бројка била 6.000 луѓе.

Инаку бројката на македонските државјани кои се пријавиле на германска територија во двете години е релативно ист - 18.478 во 2018, наспроти 18.235 во 2017.

Можеби ќе ве интересира

Да се изгради гасно поврзување Струмица – Петрич, бараат македонските и бугарските бизнисмени

Да се изгради гасно поврзување Струмица – Петрич, бараат македонските и бугарските бизнисмени

Формирање на регионален енергетски пазар преку подобрување на енергетската поврзаност помеѓу Македонија и Бугарија

Формирање на регионален енергетски пазар преку подобрување на енергетската поврзаност помеѓу Македонија и Бугарија

УТРИНСКИ ФОКУС: Кои прилепски фирми ги прават најголемите пари

УТРИНСКИ ФОКУС: Кои прилепски фирми ги прават најголемите пари

Во Пробиштип денес се отвора инвестиција од 15 милиони евра

Во Пробиштип денес се отвора инвестиција од 15 милиони евра

Кој е најербап во Прилеп?

Кој е најербап во Прилеп?

Заев ја започнува акцијата „600 илјади багреми“ на автопат

Заев ја започнува акцијата „600 илјади багреми“ на автопат

НОСАТ ЛИ РИЗИК ПОВИСОКИТЕ ПЕНЗИИ: Светска банка предупредува - може да се поткопа одржливоста на пензискиот систем

НОСАТ ЛИ РИЗИК ПОВИСОКИТЕ ПЕНЗИИ: Светска банка предупредува - може да се поткопа одржливоста на пензискиот систем

Уште пред да влезе во сила, Законот за пазарџии заврши „неславно“

Уште пред да влезе во сила, Законот за пазарџии заврши „неславно“

Се укинува Законот за трговија на зелените пазари

Се укинува Законот за трговија на зелените пазари