25 Март, 2018
0.0955

Прават ли монопол „Жито Полог“ и „Жито Битола“?

Објавено во: Економија 19 Септември, 2017

Жито Полог и Жито Битола имаат договор да го поделат пазарот и да не си конкурираат на сегментите продажба на наменско брашно, на брашно Т-400 и на брашно Т-500. Дали е ова делување во согласност со Законот за заштита на конкуренцијата???

Дали „Жито Полог“ и „Жито Битола“ ќе настапат на пазарот на брашно во земјава при што ќе направат штета на конкурентските компании? Ова е прашање што се поставува од увидот во предлог одлуката што вчера ја усвоија акционерите на „Жито Полог“. Во оваа предлог одлука е предвидено тетовски „Жито Полог“ да продаде 4.300 тони меркантилна пченица на Жито Битола. Зделката е вредна 46 милиони денари, што е речиси 10 отсто од сметководствената вредност на „Жито Полог“. Важно е да се истакне дека најголем поединечен акционер во „Жито Полог“ е ЗК „Пелагонија Битола“ која воедно е и единствен сопственик на „Жито Битола“.  „Жито Полог“ и „Жито Битола“ се производители на брашно, а пченицата што е предмет на купопродажба „Жито Полог“ ја купил од ЗК „Пелагонија“.

Што е стратегијата на двете фирми со ист стопан?

„Стратегијата е да имаат заеднички настап на пазарот, со тоа што Жито Полог да настапи со продажбана наменско брашно и брашно Т-400, а Жито Битола да настапи со продажба на брашно Т-500. Жито Полог има набавено доволна количина на квалитетна пченица од родот 2017 година, па дел од истата може да ја продаде на Жито Битола за производство на квалитетно брашно Т-500. Пченицата е набавена по цена од 10 денари за килограм, а ќе биде продадена по цена од 10,20 денари за килограм, цени без вклучен ДДВ, а цените со ДДВ се: набавна 10,50 денари за килограм и 10,71 денар за килограм пченица„ ова е цитат од Извештајот за ангажман за разумно уверување во постапка за одобрување зделка со заинтересирана страна што го изготви ТП за ревизија „Котев“ и кој денеска ќе се најде пред акционерите на „Жито Полог“. 

На следниве линкови може да ги прочитате одлуките и извештајот http://www.seinet.com.mk/Default.aspx?docID=42053l и

http://www.seinet.com.mk/Default.aspx?lang=MK&docID=42059

Во извештајот се носи заклучок дека зделка е фер спремна двете страни, но во ниту еден момент не се споменува Законот за заштита на конкуренцијата.

Што забранува Законот за заштита на конкуренцијата ?

Во интерес на целосно и објективно информирање на јавноста „Фактор“ цитира дел од Законот за заштита на конкуренцијата:  НАРУШУВАЊА НА КОНКУРЕНЦИЈАТА ,Глава прва: ДОГОВОРИ, ОДЛУКИ И УСОГЛАСЕНО ОДНЕСУВАЊЕ

Забранети договори, одлуки и усогласено однесување

Член 7

(1) Забранети се сите договори склучени меѓу претпријатија, одлуките на здруженијата напретпријатија и усогласеното однесување чија цел или последица е нарушување наконкуренцијата, а особено оние кои:

1) директно или индиректно ги фиксираат куповните или продажните цени или некоидруги услови за тргување;

2) го ограничуваат или го контролираат производството, пазарот, техничкиот развојили инвестициите;

3) го делат пазарот или изворите на снабдување;

Заради целосно и објективно информирање на јавноста и отстранување на дилемата дали се нарушува конкуренцијата „Фактор“ достави прашања до : Комисија за заштита на конкрентноста, до „Жито Полог“, до ЗК „Пелагонија“ како единствен сопственик на „Жито Битола“ и до ТП за ревизија „Котев“.

Доколку добиеме одговори и објаснувања ќе ги објавиме во целост.

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Асанж со жесток напад врз Марк Цукерберг - Бришете Facebook

Асанж со жесток напад врз Марк Цукерберг - Бришете Facebook

Ќе остане ли Македонија без гувернер се до нови претседателски избори?

Ќе остане ли Македонија без гувернер се до нови претседателски избори?

Владата еднострано ќе го раскине договорот за концесија на „Казандол“

Владата еднострано ќе го раскине договорот за концесија на „Казандол“

МЕПСО ги гаси светлата на „Часот на планетата Земја“

МЕПСО ги гаси светлата на „Часот на планетата Земја“

За прв пат се лета директно од Европа до Австралија

За прв пат се лета директно од Европа до Австралија

Криптовалутата ПЕТРО ќе се конвертира во руски Рубљи

Криптовалутата ПЕТРО ќе се конвертира во руски Рубљи

СНЕЖАНА ДЕНКОВСКА: Имаме недостиг на работна сила за сите занаети иако имаме голем број невработени

СНЕЖАНА ДЕНКОВСКА: Имаме недостиг на работна сила за сите занаети иако имаме голем број невработени

За СДСМ растот на платите е потврда за нивните мерки, ВМРО-ДПМНЕ го тврди спротивното

За СДСМ растот на платите е потврда за нивните мерки, ВМРО-ДПМНЕ го тврди спротивното

Кој е најатрактивниот банкарски депозит по видување во Македонија?

Кој е најатрактивниот банкарски депозит по видување во Македонија?