17 Февруари, 2020
0.0219

Предизборни вработувања под државна капа или реална потреба

Објавено во: Економија 27 Јануари, 2020

Намерно или случајно се објавуваат огласи за вработување во администрација.

За работа под државна палка деновиве се објавени дваесеттина огласи а опозицијата не ги изостави коментарите за ваквите потези опишувајќи ги како предизборен поткуп за гласови.

Факт е дека во месеците пред изборите значително пораснал бројот на огласи за вработување, а Алсат пренесува дека тој број е зголемен за дури 60% споредбено со остатокот од годината.

Сепак, за власта нема ништо спорно во огласите. Премиерот во техничката влада смета дека вработувањата се реална потреба на институциите и пред се тоа биле огласи за наставници со договор на дело за второто полугодие.

1,4 милијарди денари издвои владата за  Оперативниот план за вработување за 2020 година кој опфаќа  субвенционирање на микропретпријатијата, обуки за невработените лица и субвенции за плати а тој според очекувањата би требало да опфати  околу 12.000 лица.

Можеби ќе ве интересира

ЈАВЕН ПРЕВОЗ ВО ЕВРОПСКИ ГРАД: Moжете да се возите за само едно евро дневно

ЈАВЕН ПРЕВОЗ ВО ЕВРОПСКИ ГРАД: Moжете да се возите за само едно евро дневно

ПО НЕКОЛКУ НЕДЕЛЕН ПАД: Горивата од полноќ со повисоки цени

ПО НЕКОЛКУ НЕДЕЛЕН ПАД: Горивата од полноќ со повисоки цени

ЈСП конечно го пушти во продажба хартиениот билет за едно возење

ЈСП конечно го пушти во продажба хартиениот билет за едно возење

„Се за вашиот дом!“: Кои се трите компании што прават милиони од малопродажба?

„Се за вашиот дом!“: Кои се трите компании што прават милиони од малопродажба?

СЕ ПОВЕЌЕ СКЕНИРАНИ СМЕТКИ: Исплата во тек, 9,1 милиони денари доделени како награди преку МојДДВ

СЕ ПОВЕЌЕ СКЕНИРАНИ СМЕТКИ: Исплата во тек, 9,1 милиони денари доделени како награди преку МојДДВ

Скандалозно незаконско трошење: Државна институција плаќала аванси за проекти кои никаде ги нема

Скандалозно незаконско трошење: Државна институција плаќала аванси за проекти кои никаде ги нема

„Се за вашиот дом!“ Кои се махерите што вртат милиони евра?

„Се за вашиот дом!“ Кои се махерите што вртат милиони евра?

Зошто стагнира германската економија?

Зошто стагнира германската економија?

ГРЦИТЕ МИНИМАЛНО ГИ УПОТРЕБУВААТ: Црногорците ќе воведат казни за пластични кеси

ГРЦИТЕ МИНИМАЛНО ГИ УПОТРЕБУВААТ: Црногорците ќе воведат казни за пластични кеси