26 Октомври, 2020
0.0238

Преку сопствен бизнис до намалување на невработеноста кај младите

Објавено во: Финансии 26 Јули, 2019

Според податоците на Европската канцеларија за статистика – Еуростат, стапката на невработеност на млади лица од 15 до 29 години во Северна Македонија е со стабилен тренд на намалување. Според нив, процентот на невработеност кај младите се намалил од 45.2% во 2013 до 36.9% во 2018. Иако трендот е позитивен, сепак стапките се доста под просекот на Европската Унија каде во 2018, 11.5%. млади се регистрирани како невработени.

Според скорешни истражувања направени во земјава, младите најмногу сакаат да работат во јавниот сектор. Како една од причините за тоа е сигурноста на работното место, платата и слободното време. Сепак, според Иле Митковски, директор на Агенцијата за поддршка на претприемништвото, еден од начините за намалување на невработеноста кај младите, кој дава и дополнителна вредност е самовработувањето, односно отворањето на сопствен бизнис.

„Младите претприемачи имаат потенцијал да изградат нова динамика во економијата и да овозможат раст и нови вработување. Бизнисите во сопственост на млади, ново креираните компании, тие се многу попродуктивни бидејќи имаат компаративна предност за комерцијализација на иновации и осовременување на постојните бизнис модел“, вели Митковски.

Според Митковски, Агенцијата веќе работи на тоа да се овозможи поддршка на младите кои имаат бизнис идеја и сакаат да отворат свој бизнис.

„Веќе спроведовме обука за пишување на бизнис план за 30-тина млади од Вардарскиот, Полошкиот, Југозападниот и Североисточниот плански регион. Изготвени се 20 бизнис планови кои, во соработка со Норвешката амбасада преку проектот Нордиска поддршка за напредок на Северна Македонија ќе добијат соодветна опрема за успешно функционирање на нивниот бизнис“, вели Митковски.

Се очекува овие бизниси да отпочнат со работа во ноември и да обезбедат најмалку 20 нови вработувања на млади лица.


Можеби ќе ве интересира

ОШТЕТЕНИ ШТЕДАЧИ ЕУРОСТАНДАРД: Зошто странците не дозволуваат властите да не обештетат нас, а дозволиле такво нешто во Словенија

ОШТЕТЕНИ ШТЕДАЧИ ЕУРОСТАНДАРД: Зошто странците не дозволуваат властите да не обештетат нас, а дозволиле такво нешто во Словенија

ЗАВРШНА СМЕТКА БУЏЕТ 2019 - лани државата потрошила 3,5 милијарди евра, дала помалку за плати, за стоки, и за капитални расходи

ЗАВРШНА СМЕТКА БУЏЕТ 2019 - лани државата потрошила 3,5 милијарди евра, дала помалку за плати, за стоки, и за капитални расходи

Народна банка: 11 решенија за „Еуростандард“ за две години

Народна банка: 11 решенија за „Еуростандард“ за две години

Светска банка: Продолжената пандемија и рестриктивните мерки ќе го одложат економското закрепнување

Светска банка: Продолжената пандемија и рестриктивните мерки ќе го одложат економското закрепнување

ММФ ПОРАЧАЛ: Народна банка постапила правилно со одземањето на дозволата на Еуростандард, да не се политизира нејзината работа

ММФ ПОРАЧАЛ: Народна банка постапила правилно со одземањето на дозволата на Еуростандард, да не се политизира нејзината работа

ПРАТЕНИЦИ И ЕКСПЕРТИ - ќе има ли жешко собраниско чешлање на Еуростандард

ПРАТЕНИЦИ И ЕКСПЕРТИ - ќе има ли жешко собраниско чешлање на Еуростандард

ШОКАНТНО ТВРДЕЊЕ НА КОСТОВСКИ: Големи пари од Еуростандард се одлевале во струмичкиот регион и во фирма која требало одамна да биде банкрот

ШОКАНТНО ТВРДЕЊЕ НА КОСТОВСКИ: Големи пари од Еуростандард се одлевале во струмичкиот регион и во фирма која требало одамна да биде банкрот

КРИВИЧНАТА ПРИЈАВА СТИГНАЛА ПРЕД ОСУМ ДЕНА - како ќе се одмотува клопчето Еуростандард банка

КРИВИЧНАТА ПРИЈАВА СТИГНАЛА ПРЕД ОСУМ ДЕНА - како ќе се одмотува клопчето Еуростандард банка

Народна банка поднесе кривична пријава против поранешни одговорни лица во Еуростандард банка

Народна банка поднесе кривична пријава против поранешни одговорни лица во Еуростандард банка