26 Април, 2019
0.0267

Пресметано колку поврат на ДДВ ќе добијат граѓаните со оваа мерка

Објавено во: Економија 18 Март, 2019

Македонско семество кое троши за минималните основни потреби, односно 32.670 денари, колку што изнесува социјалната потрошувачка кошница, ќе добие годишен поврат на ДДВ од само 172 евра, пресмета Фајненс Тинк во својата анализа за овој проект што треба да стартува на почетокот од втората половина од 2019-та.

Ако едно такво домаќинство троши 392.040 денари годишно, преку сметките на државата ѝ плаќа ДДВ во износ од 1.146 евра. Според тоа, може да очекува поврат на ДДВ од 172 евра за една година, односно 15 отсто од сумата..

Само најбогатите домаќинства кои годишно трошат 1,2 милиони денари (околу 20 илјади евра) ќе можат да вратат една просечна плата со новонајавената мерка за поврат на ДДВ. 

Вкупниот годишен поврат на ДДВ кај сите домаќинства ќе изнесува 49,5 милиони евра, иако премиерот Зоран Заев најави дека годишно со повратот на ДДВ граѓаните ќе добијат меѓу 60 и 100 милиони евра годишно.Можеби ќе ве интересира

Гувернерката Ангеловска Бежоска за МИА: Можам да потврдам дека денарот е стабилен

Гувернерката Ангеловска Бежоска за МИА: Можам да потврдам дека денарот е стабилен

Капиталните инвестиции во лер: Објавени податоците до март

Капиталните инвестиции во лер: Објавени податоците до март

Дилема: Гимназиско или стручно образование

Дилема: Гимназиско или стручно образование

„Алкалоид“ во офанзива на странските пазари!

„Алкалоид“ во офанзива на странските пазари!

МИЛИОНСКА ГЛОБА: Колку долари ќе биде казнет „Фејсбук“ од американските власти?

МИЛИОНСКА ГЛОБА: Колку долари ќе биде казнет „Фејсбук“ од американските власти?

УТРИНСКИ ФОКУС: Профитот на „Комерцијална банка“ преполовен, „Алкалоид“ ја зголеми добивката

УТРИНСКИ ФОКУС: Профитот на „Комерцијална банка“ преполовен, „Алкалоид“ ја зголеми добивката

Ќе се одважат ли блиските на функционерите од власта по непотизмот или нема да го слушаат лидерот Заев?

Ќе се одважат ли блиските на функционерите од власта по непотизмот или нема да го слушаат лидерот Заев?

Се лизна ли „Комерцијална банка“?

Се лизна ли „Комерцијална банка“?

Алкалоид АД Скопје со раст на приходите во првите три месеци годинава и 55 нови вработувања

Алкалоид АД Скопје со раст на приходите во првите три месеци годинава и 55 нови вработувања