15 Август, 2020
0.0268

Пресврт заради кој одекна најгласниот сон

Објавено во: Мои пари 06 Декември, 2019

Приказната за еден од највлијателните говори на 20-от век започнува на 27-ми август 1963-та, ден пред неговата изведба, во хотелот Вилард во главниот град на САД. Д-р Мартин Лутер Кинг Џуниор, со уште седуммина луѓе, внимателно додаваат и одземаат од неговата содржина. Д-р Кинг бара говорот да биде сумиран во неколку главни точки што ќе му служат како патоказ во зборувањето. Присутните се претставници на различни засегнати групи.

Да се извлечат сите поенти во единствен манир - за времетраење од еден јавен говор е речиси невозможно. Очи во очи со оваа задача е исправен човекот кој со години е задолжен за вербалните излагања на д-р Кинг, Кларенс Б. Џонс. Токму од неговата книга „Зад сонот“, добиваме целосна претстава за важноста на говорот, а од таму и за величината на сонот.

Рано изутрина на 28-ми Август, копии од конечната верзија на говорот се доставени до медиумите. Неколку часа подоцна, д-р Кинг е исправен на говорницата и со единствен глас зборува за илјадниците обесправени. Или, подобро речено, за илјадници кои чекаат во ред да ги добијат своите човечки права.

На маршот во Вашингтон, под мото „Вработување и слобода“ а со цел ставање крај на расизмот во САД - присутни се повеќе од 10 илјади важни претставници од светот на општественото живеење. Дел од програмата е и изведба на женски госпел хор. Дел пак од истиот тој женски госпел хор - е Малаја Џексон - добра пријателка на д-р Кинг и 

долгогодишен соборец на линија на правата на црнците. Токму нејзиниот глас е орозот на епското во говорот на д-р Кинг.

Во првата половина од излагањето, д-р Кинг ревносно и често погледнува долу. Гледа во претходно изработениот говор, говор што претставува одредена варијација на тема, споредбено со она што го зборува два месеца претходно на собирот во Детроит. Токму на половина од говорот - Малаја Џексон - која во тој момент е дел од толпата што слуша, гласно му се обраќа на д-р Кинг. 

Му вели: „кажи им за сонот!“ а тој подзастанува и го трга листот настрана. Од тука натаму, тој воопшто не погледнува во листот, а токму ова е и моментот од кој неговото зборување добива на моќ. Моќ што ќе направи ова да биде еден од најзначајните моменти во историјата на нашата цивилизација. 


Д-р Кинг импровизира! „Јас имам сон“ одекнува како рафал - директно од душата - преку грлото на еден генијален реторичар. Зрелоста во храброста на маргинализираните во толпата сега зборува низ устата на д-р Кинг. Пораката е испратена. Д-р Кинг вербално плива низ таа енергија со вештина на џез музичар што свири долго по завршувањето на основната тема. Пораката е сега кај гулабот на слободата. Зборови што живеат и денес.

Текстот е инспириран од Налгесин С и сите оние кои носат паметни одлуки, веднаш и сега. Одлуки кои го менуваат светот.

Можеби ќе ве интересира

Има простор за физичка дистанца: "Авалон" за протоколите пред вечерашниот Deeper Underground фестивал"

Има простор за физичка дистанца: "Авалон" за протоколите пред вечерашниот Deeper Underground фестивал"

Биди дел од најголемата шопинг манија во градот: Биди дел од Garage Sale

Биди дел од најголемата шопинг манија во градот: Биди дел од Garage Sale

Онлајн промоција: „Девет – роман во илустрирани приказни“ на белградскиот дизајнер Славимир Стојановиќ-Футро

Онлајн промоција: „Девет – роман во илустрирани приказни“ на белградскиот дизајнер Славимир Стојановиќ-Футро

ЕВН Македонија ги насочува корисниците на алтернативни решенија за плаќање

ЕВН Македонија ги насочува корисниците на алтернативни решенија за плаќање

МЕЃУНАРОДНА НАГРАДА ЗА ИНОВАТИВНОСТ: Mакедонската компанија SINGULAR-победник на гејминг наградите во Талин

МЕЃУНАРОДНА НАГРАДА ЗА ИНОВАТИВНОСТ: Mакедонската компанија SINGULAR-победник на гејминг наградите во Талин

Технологијата и квалитетот рака под рака: Лондон Мет и предизвиците на модерното образование

Технологијата и квалитетот рака под рака: Лондон Мет и предизвиците на модерното образование

Халкбанк со ваучери за спортска опрема од 5.000 и 3.000 денари за редовните корисници на апликацијата HalkEco

Халкбанк со ваучери за спортска опрема од 5.000 и 3.000 денари за редовните корисници на апликацијата HalkEco

Донација од ЕуроникелИндустри за Општата болница во Кавадарци

Донација од ЕуроникелИндустри за Општата болница во Кавадарци

Книгата „ Монологија“ со најпознатите монолози на Тошо Малерот во сите книжарници „Литература.мк“

Книгата „ Монологија“ со најпознатите монолози на Тошо Малерот во сите книжарници „Литература.мк“