22 Март, 2018
0.0656

Претходната влада им плаќала на странските инвеститори по 11 000 евра за работно место

Објавено во: Економија 13 Септември, 2017

Над 225 милиони евра им биле дадени на 25 странски инвеститори, компании кои вработиле 20 илјади лица во изминатите 10 години додека власта ја управуваше ВМРО ДПМНЕ. 

Ова денеска го изјави портпаролот на Владата Миле Бошњаковски кој пред јавноста го соопшти сумираниот резултат по декласификацијата на договорите склучени во затворен круг и кои како што рече портпаролот биле затворени за јавноста и кои го игнорирале македонското стопанство.

Поранешната влада во просек потрошила по 11 000 евра по едно работно место. Бошњаковски истакна дека повеќето од овие вработувања не биле нови вработувања туку биле работници преземени од македонското стопанство.

Бошњаковски потенцираше дека не постоел документ со јасни критериуми за преговарање а преговорите ги вршеле министри, советници и промотори без никакви критериуми.

„Кога ги завршувале овие преговори Владата на Никола Груесвки ги класифицирала договорените работи односно ја обезбедувала тајноста на истите. Со тајните преговори некои од компаниите на странските инвеститори добивале повеќе а некои помалку“, рече Бошњаковски кој посочи дека сите овие договори се уште се во важност и дека новата Влада ќе ги исполни сите обврски и должности кон странските инвеститори.

Портпаролот информираше и дека претходната влада потрошила 26 милиони евра кеш во неповратни грантови.


Можеби ќе ве интересира

Став: Време е за мудри потези за поширока меѓународна соработка

Став: Време е за мудри потези за поширока меѓународна соработка

Шокантно откритие: Биткоин корисниците се пробиени од НСА

Шокантно откритие: Биткоин корисниците се пробиени од НСА

Нема македонска фирма која може да го заполни гасоводот од Клечовце до Штип со гас

Нема македонска фирма која може да го заполни гасоводот од Клечовце до Штип со гас

Уште документи - Уште една недела до затворање на Казандол

Уште документи - Уште една недела до затворање на Казандол

Оваа валута ќе се вивне во небо

Оваа валута ќе се вивне во небо

Blockchain предизвик - Со иновативност и дигитална технологија до зголемена конкурентност

Blockchain предизвик - Со иновативност и дигитална технологија до зголемена конкурентност

Има ли зголемени контроли врз јајцата и боите пред Велигден?

Има ли зголемени контроли врз јајцата и боите пред Велигден?

Каков Меморандум потпишаа МАНУ и Министерството за економија?

Каков Меморандум потпишаа МАНУ и Министерството за економија?

Бизнис климата во Македонија идеална за развој на микро, мали и средни претпријатија

Бизнис климата во Македонија идеална за развој на микро, мали и средни претпријатија