29 Јули, 2021
0.0182

Придружете му се на дијалогот за постепено напуштање на употребата на јагленот и праведна транзиција во регионите со јаглен во Западен Балкан и во Украина

Објавено во: Мои пари 15 Јуни, 2021

Заеднички водена од Европската комисија и нејзините меѓународни партнери, Иницијативата за регионите со јаглен кои се во транзиција во Западен Балкан и во Украина ги поканува сите заинтересирани страни да се придружат на годишниот состанок на иницијативата на 23-24 јуни. Целта на настанот е да поддржи отворен, повеќестран дијалог за постепено напуштање на употребата на јагленот и правична транзиција кон одржливи извори на енергија во Босна и Херцеговина, Косово* , Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Украина. 

Намерата на иницијативата е заеднички да ги истражи патеките за правична транзиција на регионите со јаглен во Западен Балкан и Украина и да постигне во остварувањето на целите на Зелениот договор. Иницијативата е воспоставена во контекст на посветеноста на ЕУ за справување со климатските промени и за да помогне во остварувањето на целите на Парискиот договор, како и заради взаемна размена со соседните земји и амбицијата да стане прва јаглерод-неутрална економија до 2050, и таа вклучува придружни мерки за правична и фер транзиција во регионите со јаглен во Западен Балкан и Украина Иницијативата ја предводи Европската Комисија, во соработка со шест меѓународни партнери: Светската банка, Секретаријатот на Енергетската заедница, Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), Европската инвестициска банка (ЕИБ), полската Национална фондација за заштита на животната средина и управување со водите (НФОСиГВ), и Колеџот на Европа во Натолин. 

Целта е да се поттикне дијалог ширум целиот регион и помеѓу засегнатите страни преку споделување на знаењето, градење на капацитетите, и размена помеѓу регионите со јаглен во Западен Балкан и во Украина и ЕУ. Иницијативата ќе ги поддржи региони со јаглен коишто се стремат да спроведат праведна транзиција кон одржливи извори на енергија. Земјите што се наоѓаат во фокусот на иницијативата се Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Украина. Со првичниот скрининг беа идентификувани 17 региони со значителни јагленокопни активности и термоцентрали на јаглен коишто се квалификуваат да земат учество во иницијативата. И другите региони со значителни јагленокопни активности и термоцентрали на јаглен се исто така добредојдени да ѝ се приклучат на иницијативата. Повеќе за регионите овде

Поддршката од иницијативата се состои од пет компоненти. 

Прво, иницијативата ќе овозможи отворена платформа за дијалог ширум целиот регион и со сите засегнати страни преку комуникациски активности и настани. Сите заинтересирани засегнати страни се покануваат да му се приклучат на дијалогот. Меѓу предвидените групи на засегнати страни се вбројуваат надлежните државни органи, актерите од енергетскиот сектор, НВО, истражувачите, деловниот сектор, медиумите, меѓународните организации, политичките партии, младинските организации и др. 

Второ, иницијативата ќе спроведе програма за размена меѓу јагленовите региони. Регионите учесници од Западен Балкан и Украина и од ЕУ ќе изградат врски, ќе разменат искуства, знаења и најдобри практики за прашања поврзани со транзицијата. Програмата ќе го користи и искуството од успешната Иницијатива за региони со јаглен во транзиција воспоставена за регионите со јаглен во земјите членки на ЕУ во 2017. 

Трето, ќе се изградат капацитетите на релевантните засегнати страни преку Академија за учење во регионите со јаглен којашто ќе понуди наменски обуки за управување, ангажирање на заедницата, рехабилитација на животната средина и пренамена на земјиштето и имотите. 

Четврто, на избраните пилот-региони ќе им се даде техничка помош во форма на експертска поддршка за да изработат планови за транзиција за релевантните државни органи. Конечно, иницијативата ќе им помогне на јагленовите региони да пристапат до финансиски средства за проекти или програми за транзиција, врз основа на најразлични извори достапни од Европската Комисија, Светската банка, Европската банка за обнова и развој и Европската инвестициска банка. Деталите за активностите на иницијативата ќе се претстават за време на нејзиниот годишен состанок. 

Состанокот ќе се одржи онлајн на 23-24 јуни и ќе биде отворен за сите заинтересирани учесници. За да учествувате на состанокот и за да добиете дополнителни информации за иницијативата, регистрирајте се тука

ПР Објава

Можеби ќе ве интересира

Зошто инвестирањето во недвижнини е најдобра инвестиција?

Зошто инвестирањето во недвижнини е најдобра инвестиција?

„Тито и Дино“ е првата македонска сликовница целосно изработена со кирилски фонт за дислексија

„Тито и Дино“ е првата македонска сликовница целосно изработена со кирилски фонт за дислексија

Летувајте безбедно со промотивниот пакет полиси од Кроација осигурување

Летувајте безбедно со промотивниот пакет полиси од Кроација осигурување

Спречете ја дехидратацијата навреме при повраќање и дијареа кај децата

Спречете ја дехидратацијата навреме при повраќање и дијареа кај децата

Брегу: Познавањето на „вистинските луѓе“ не води кон ЕУ

Брегу: Познавањето на „вистинските луѓе“ не води кон ЕУ

Со патничко осигурување од Кроација до повластена цена на Kовид-19 тестови во Систина

Со патничко осигурување од Кроација до повластена цена на Kовид-19 тестови во Систина

Неум ‒ Интернационален подводен филмски фестивал 2021

Неум ‒ Интернационален подводен филмски фестивал 2021

Заштитното лице на Видеолотарија, македонската фудбалска икона, Горан Пандев полни 38 години

Заштитното лице на Видеолотарија, македонската фудбалска икона, Горан Пандев полни 38 години

ИНТЕРВЈУ КОСТИЌ, „ФИЛИП МОРИС“: Науката и технологијата можат и мораат да бидат дел од решавање на проблемот со пушењето

ИНТЕРВЈУ КОСТИЌ, „ФИЛИП МОРИС“: Науката и технологијата можат и мораат да бидат дел од решавање на проблемот со пушењето