15 Април, 2021
0.0312

Приватна фирма за 17,5 милиони евра ќе обезбеди поголема наплата на данок од нафта, лекови, тутун и алкохол?

Објавено во: Економија 01 Март, 2021

Владата проценува дека 17,54 милиони евра ќе чини проектот за јавно приватно партнерство за воспоставување интегриран систем за управување, мониторирање, следење и контрола на акцизни добра и лекови со кој во иднина треба да се врши поефикасна наплата на данок, односно акциза.

Оваа сума се проценува во одлуката за воспоставување електронски систем со кој ќе се маркираат горивата и ќе се следат тутунските производи, алкохолните пијалоци и пиво, како и лековите. Ова било решено на една од последните седници на Владата. Гледано на хартија, ова е уште еден недообјаснет проект за јавно-приватно партнерство на Владата во смисла на тоа кој ќе ги плати, односно чив трошок ќе бидат овие пари. 

„Ова е чекор во насока на намалување на сивата економија и големите загуби кои се појавуваат во Буџетот на Република Северна Македонија, преку воспоставување на систем на јавно приватно партнерство на начин каде што приватниот партнер ќе воспостави, ќе одржува и ќе дава услуги на Царинската управа, пазарната инспекција и други надлежни институции“, објаснуваат од Владата.

Правната рамка треба допрва да се воспоставува, а целта според Владата е да се зголеми рејтингот во борбата против корупцијата, подобра контрола на ланецот на трговија и внатрешниот пазар, здравјето на луѓето, заштита на потрошувачите, борба против нелојалната конкуренција и зголемени приходи од даноци и акцизи. Според Владата, измамите ќе се намалат, затоа што производите ќе се следат до крајниот купувач.

Приватниот партнер ќе ги одржува електронските системи, уредите, опремата и капацитетите што ќе му бидат ставени на користење и располагање од Владата и ќе врши обука на кадарот. Генералниот секретаријат на Владата веќе ги изработил сите законски регулативи.

Партнерот ќе започне со маркирање на горива и изработување на кодовите за следење на тутунските производи, алкохолните пијалоци и пивото и лековите најдоцна по шест месеци од денот на склучување на договорот. За воспоставување на проектот ќе помогнат Министерството за финансии, Министерството за економија, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Министерство за здравство, Царинската управа, Државниот пазарен инспекторат, Управата за јавни приходи и Регулаторната комисија за енергетика.

Договорот за јавно приватно партнерство ќе трае 10 години, а по истекот приватниот партнер е должен да го пренесе хардверот каде работи системот за управување со податоци вклучително и комерцијалниот софтвер. 

Предлогот на Владата беше усвоен пред два месеци на владина седница, а премиерот Зоран Заев рече дека тоа е негов предлог, како и предлог на Економскиот совет, на економските министри како алатка за борба против сивата економија и даночната евазија. 

„Проценката е дека во Македонија даночната евазија е 30 отсто. Проценката на ММФ е дека тој процент е 37 отсто или 1,4 милијарди евра. Тоа се пари кои мора да ги вратиме во буџетот. Се избегнуваат давачките за тутунот, на алкохолот… Трак енд трејсинг системoт ќе овозможи преку код да се следи секоја акцизна стока. За нафтата предвидени се нано честици во резервоарите со конечна цел државата да ги наплати сите пари и против нелојалната конкуренција. Предвидуваме трак едн трејсинг систем и за лековите иако тоа не е акцизна стока. Постојат приватни компании, мултинационални компании кои тоа го спроведуваат. Мора да ја спречиме акцизната евазија. Целта на овој систем е унапредување на борбата против сивата економија“, рече Заев пред повеќе од два месеци.

А.К.

Можеби ќе ве интересира

МАРТИН АНГЕЛОВСКИ ОД ТУК: Од понеделник излегуваме на протести, остануваме се додека не се прифатат нашите барања

МАРТИН АНГЕЛОВСКИ ОД ТУК: Од понеделник излегуваме на протести, остануваме се додека не се прифатат нашите барања

Туристичко-угостителската комора „фрлена на колена“: Како ќе се надминуваат штетите предивикани од Ковид19

Туристичко-угостителската комора „фрлена на колена“: Како ќе се надминуваат штетите предивикани од Ковид19

Владата повторно инјектира милионски суми во државната компанија НЕР

Владата повторно инјектира милионски суми во државната компанија НЕР

Кој македонски производител на зејтин продава 50.000 акции? Цената е багателна!

Кој македонски производител на зејтин продава 50.000 акции? Цената е багателна!

ФИРМИТЕ СЕ ПОВЕЌЕ СЕ ЖАЛАТ НА ДРЖАВНИТЕ ОГЛАСИ - лани имало над 1.000 жалби до Комисијата за јавните набавки

ФИРМИТЕ СЕ ПОВЕЌЕ СЕ ЖАЛАТ НА ДРЖАВНИТЕ ОГЛАСИ - лани имало над 1.000 жалби до Комисијата за јавните набавки

Каков е всушност проектот „Гранд“ спроти Холидеј Ин: Највисоката кула ќе има 22 ката, а зеленило од над 6.000 квадрати

Каков е всушност проектот „Гранд“ спроти Холидеј Ин: Највисоката кула ќе има 22 ката, а зеленило од над 6.000 квадрати

Генерали Инвестментс: Инвеститорите со долгорочни цели на заштеда потребно е да истраат

Генерали Инвестментс: Инвеститорите со долгорочни цели на заштеда потребно е да истраат

Објавен летниот распоред: Повторно директна авионска линија помеѓу Малта и Македонија по пауза од една година

Објавен летниот распоред: Повторно директна авионска линија помеѓу Малта и Македонија по пауза од една година

Валалница во Србија им дава бонус на работниците ако се вакцинираат

Валалница во Србија им дава бонус на работниците ако се вакцинираат