21 Април, 2021
0.0242

Производите кои содржат никотин се ефикасни во борбата против пушењето

Објавено во: Економија 04 Март, 2021

Електронските уреди што содржат никотин се најефикасната алатка за откажување од пушење во Велика Британија, покажува последниот извештај на Институтот за јавно здравје во таа земја.

Податоците покажуваат дека употребата на овие уреди, како дел од терапијата за откажување од пушење, во последните две години имала една од највисоките стапки на успех во престанокот на пушењето, која се движи меѓу 59,7 отсто во 2019-та и до 74 отсто во текот на 2020-та.

Се проценува дека при откажувањето на пушењето, дури 27,2 отсто од испитаниците се одлучиле за електронски производи со никотин, т.н. „вејпинг“.

Истражувачите од британскиот Институт за јавно здравје покажуваат и загриженост поради тоа што „испитаниците погрешно го толкуваат релативниот ризик што го носат овие уреди во споредба со цигарите кои го согоруваат тутунот“.

Овие резултати покажуваат дека перцепцијата на корисниците не е во согласност со извештаите на експертите од Велика Британија и САД, кои заклучуваат дека „употребата на регулирани производи е далеку помалку штетна од пушењето цигари“.

„Досегашните истражувања покажуваат дека ‘вејпингот’ е помалку штетен од согорувањето на тутунот и, како што се истакнува во извештајот, може да им помогне на луѓето да се откажат од пушењето. Долгорочната штета од пушењето е непобитна“, рече Мишел Мичел, извршен директор на Организацијата за истражување на рак во Велика Британија.

Како што изјави за српската агенцијата Бета, Александра Јешиќ, општ лекар, најдобриот избор што секој пушач може да го направи е целосно да се откаже од тутун и никотин.

„Оние кои не сакаат да го сторат тоа, имаат трет избор, а тоа е да се информираат за помалку штетните алтернативи“, вели Јешиќ.

Таа посочи дека постојат бројни студии кои потврдуваат дека тутунските производи кои не горат тутун се значително помалку штетни од цигарите и чадот од тутун, кој покрај јаглерод моноксид и катран, содржи околу 100 други познати канцерогени супстанции.

„Ако знаеме дека дури секој десетти пушач успева да се ослободи од цигарите, лесно можеме да забележиме промена во полето на јавното здравство во оваа област. Сепак, потребно е овие уреди да се регулираат пред да излезат на пазарот“, вели Јешиќ.

IQOS уредот е единствениот уред кој американската Агенција за храна и лекови (ФДА) го категоризира како производ со модифициран ризик и потврдува дека изложеноста на организмот на штетни и потенцијално штетни материи за време на употребата е значително намалена во споредба со употребата на цигари и истиот е достапен кај нас. 

Фото Бета

Можеби ќе ве интересира

ШЕСТИ ПАКЕТ МЕРКИ: Помош за угостители, туристички водичи, естрадни уметници

ШЕСТИ ПАКЕТ МЕРКИ: Помош за угостители, туристички водичи, естрадни уметници

Познато е колку ќе чини шестиот пакет мерки

Познато е колку ќе чини шестиот пакет мерки

Ќе има 50 илјади бесплатни ПЦР тестови за туристите во земјава

Ќе има 50 илјади бесплатни ПЦР тестови за туристите во земјава

Народна банка дозволи: Може да имате странска сметка за да купувате акции во странство

Народна банка дозволи: Може да имате странска сметка за да купувате акции во странство

Преполно пред Министерството за финансии: Угостителите и туристичките работници бараат Владата да го почитува изборниот слоган „Можеме“

Преполно пред Министерството за финансии: Угостителите и туристичките работници бараат Владата да го почитува изборниот слоган „Можеме“

Шокантно откритие на Лукаревска: Мартовска плата не добиле 54.662 работници

Шокантно откритие на Лукаревска: Мартовска плата не добиле 54.662 работници

Брендот Shell отсега достапен во државата

Брендот Shell отсега достапен во државата

Бектеши: Рестораните за свадби можно е да отворат на крајот на мај

Бектеши: Рестораните за свадби можно е да отворат на крајот на мај

РЕКОРДЕН ПАД НА БИТКОИНОТ ЗАБЕЛЕЖАН НА ПАЗАРОТ: Во последните 24 часа неочекувано изненадување

РЕКОРДЕН ПАД НА БИТКОИНОТ ЗАБЕЛЕЖАН НА ПАЗАРОТ: Во последните 24 часа неочекувано изненадување