17 Февруари, 2020
0.0276

Просечна плата: Лани поголема од преклани, ама дали е доволна?

Објавено во: Економија 20 Февруари, 2019

Доволна ли е просечната плата за покривање на основните намирници за живот?

Ова прашање се поставува откако статистиката ги објави новите податоци за платите во земјава.

Последниот извештај покажува дека  25.784 денари била сумата за нето плата по вработен исплатена во декември минатата година и согласно тоа се заклучува дека споредбено со декември 2017та нето платата забележува раст од 8,1 процент.

Причината за растот на просечната плата статистиката го регистрира кај секторите на Информации и комуникации Уметност, забава и рекреација и Рударство и вадење на камен (20,9 проценти).

37 704 денари е сумата на исплатена бруто плата по вработен во декември 2018.

Можеби ќе ве интересира

СЕ ОГЛАСИ ОЛИМПИЈА ХРИСТОВА ЗАЕВСКА: Си заминувам од лични причини

СЕ ОГЛАСИ ОЛИМПИЈА ХРИСТОВА ЗАЕВСКА: Си заминувам од лични причини

ЈАВЕН ПРЕВОЗ ВО ЕВРОПСКИ ГРАД: Moжете да се возите за само едно евро дневно

ЈАВЕН ПРЕВОЗ ВО ЕВРОПСКИ ГРАД: Moжете да се возите за само едно евро дневно

ОДАТ НАПРЕД: Се зголемиле платите во Словенија

ОДАТ НАПРЕД: Се зголемиле платите во Словенија

ПО НЕКОЛКУ НЕДЕЛЕН ПАД: Горивата од полноќ со повисоки цени

ПО НЕКОЛКУ НЕДЕЛЕН ПАД: Горивата од полноќ со повисоки цени

ЈСП конечно го пушти во продажба хартиениот билет за едно возење

ЈСП конечно го пушти во продажба хартиениот билет за едно возење

„Се за вашиот дом!“: Кои се трите компании што прават милиони од малопродажба?

„Се за вашиот дом!“: Кои се трите компании што прават милиони од малопродажба?

СЕ ПОВЕЌЕ СКЕНИРАНИ СМЕТКИ: Исплата во тек, 9,1 милиони денари доделени како награди преку МојДДВ

СЕ ПОВЕЌЕ СКЕНИРАНИ СМЕТКИ: Исплата во тек, 9,1 милиони денари доделени како награди преку МојДДВ

Скандалозно незаконско трошење: Државна институција плаќала аванси за проекти кои никаде ги нема

Скандалозно незаконско трошење: Државна институција плаќала аванси за проекти кои никаде ги нема

„Се за вашиот дом!“ Кои се махерите што вртат милиони евра?

„Се за вашиот дом!“ Кои се махерите што вртат милиони евра?