16 Мај, 2021
0.0198

Псалтиров, Саити, Тунева и Ајдини избрани за први економски советници-промотори

Објавено во: Економија 17 Април, 2021

Министерот за надворешни работи Бујар Османи објави дека Илија Псалтиров во Варшава, Абдулџемил Саити во Минхен, Сузана Тунева во Анкара и Бекри Ајдини во Абу Даби ќе бидат првите економски советници што ќе бидат испратени во втората половина од годината како промотори во рамките на дипломатската мрежа.

Османи најави сеопфатна теоретска и практична обука за овие дипломати-промотори кои ќе треба да овозможат нови извозни пазари и да ја прикажат државата како атрактивна туристичка дестинација.Обуката ќе започне од понеделник.

- МНР има над 200-тини дипломати низ дипломатската мрежа, овие ќе бидат дел од таа мрежа, но како специфично профилирани чија дејност ќе се остварува во рамки на вкупните трошоци на мрежата. Мандатот на дипломатите е три години, но нивниот мандат ќе се евалуира на секоја година, рече Османи.

Тој смета дека концептот економски промотори порано не бил погрешен концепт, но дека претходниот кој сега е укинат имал многу системски слабости.

- По 2010 следува суштинска промена на извозната структура преку гринфилд-инвестициите. Тоа е резултат и на тоа што имавме промотори. Но имаше слабости на тој систем, што сега сакаме да ги коригираме. Комбинација од дипломатско искуство и економско знаење фалеше во претходниот период . Претходно беше некоординирано испраќањето само од Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот, смета министерот.

Четворицата ќе работат како посебни економски советници и физички ќе бидат сместени во амбасадите. Османи најави наскоро и економски советници во Светската трговска организација во Женева и во организацијата за земјоделство ФАО.
Можеби ќе ве интересира

ЕДЕН РЕГИОН, ЕДНА ЕКОНОМИЈА

ЕДЕН РЕГИОН, ЕДНА ЕКОНОМИЈА

Бугарите штедат и во време на пандемија

Бугарите штедат и во време на пандемија

Иако е во сенка на златото, цената на среброто забрзано расте

Иако е во сенка на златото, цената на среброто забрзано расте

Хрватска ги отвора вратите за сезонците, можете да заработите до 1.200 евра

Хрватска ги отвора вратите за сезонците, можете да заработите до 1.200 евра

Мизо: Ризици постојат, ќе има зголемување, но тоа ќе биде далеку од онаа состојба во 2019 година

Мизо: Ризици постојат, ќе има зголемување, но тоа ќе биде далеку од онаа состојба во 2019 година

Советникот на Заев, Александар Обрадовиќ, поставен за директор на ЕЛЕМ Трејд

Советникот на Заев, Александар Обрадовиќ, поставен за директор на ЕЛЕМ Трејд

Кој му плати на Туџаров 440.000 евра: Првиот човек на Реплек продава акции од компанијата

Кој му плати на Туџаров 440.000 евра: Првиот човек на Реплек продава акции од компанијата

АНА-МПА: Заев со успешни средби со Хеленик Петролеум, нафтоводот може да се активира на лето

АНА-МПА: Заев со успешни средби со Хеленик Петролеум, нафтоводот може да се активира на лето

Државата почна да му ја исплаќа А1 Арена „Борис Трајковски“ на Град Скопје, платена првата рата од милион евра

Државата почна да му ја исплаќа А1 Арена „Борис Трајковски“ на Град Скопје, платена првата рата од милион евра