15 Април, 2021
0.0230

Путин потпиша, ќе може на власт до 2036

Објавено во: Свет 05 Април, 2021

Ruskiot pretsedatel Владимир Путин потпиша закон што му дозволува потенцијално да се држи на власт до 2036 година, чекор што ги формализира уставните измени одобрени на гласањето минатата година

Гласањето на уставот од 1 јули вклучува одредба со која се ресетираат претходните ограничувања на мандатот на Путин, дозволувајќи му да се кандидира за претседател уште два пати. Промената беше печат од страна на законодавниот дом контролиран од Кремq, а соодветниот закон потпишан од Путин е објавен на официјалниот портал за правни информации.

68-годишниот руски претседател, кој е на власт повеќе од две децении - подолго од кој било друг водач на Кремљ од советскиот диктатор Јозеф Сталин - рече дека подоцна ќе одлучи дали повторно ќе се кандидира во 2024 година кога неговиот сегашен шестгодишен мандат завршува.

Уставните амандмани, исто така, го нагласија приматот на рускиот закон пред меѓународните норми, ги забранија истополовите бракови и го спомнаа „верувањето во Бог“ како основна вредност. Скоро 78% од гласачите ги одобрија уставните амандмани за време на гласањето што траеше една недела и заврши на 1 јули. Излезноста беше 68%.

По гласањето, руските пратеници методично го изменија националното законодавство, одобрувајќи ги релевантните закони.Можеби ќе ве интересира

НЕГИРАШЕ ДЕКА ПОСТОИ КОРОНА ВИРУСОТ: Познатиот норвешки теоретичар на заговор, Гардер почина токму од оваа болест

НЕГИРАШЕ ДЕКА ПОСТОИ КОРОНА ВИРУСОТ: Познатиот норвешки теоретичар на заговор, Гардер почина токму од оваа болест

Колку побрзо Европа преземе акција за намалување на штетите од цигарите толку подобро за јавното здравје

Колку побрзо Европа преземе акција за намалување на штетите од цигарите толку подобро за јавното здравје

Huawei соработува со партнери за да го олесни паметното земјоделство во Швајцарија

Huawei соработува со партнери за да го олесни паметното земјоделство во Швајцарија

ЛОША ВЕСТ ОД МОДЕРНА: Нема да може да го забрза производството на вакцини во следните месеци

ЛОША ВЕСТ ОД МОДЕРНА: Нема да може да го забрза производството на вакцини во следните месеци

Индиски град се затвора од полноќ по денешниот црн рекорд

Индиски град се затвора од полноќ по денешниот црн рекорд

Државите во ЕУ се согласни да се патува со ковид пасоши

Државите во ЕУ се согласни да се патува со ковид пасоши

Во Европа се нудат 1.1 милијарда дози вакцини на црниот пазар

Во Европа се нудат 1.1 милијарда дози вакцини на црниот пазар

МУТАЦИИТЕ НЕКОНТРОЛИРАНО СЕ ШИРАТ: Бразилскиот сој го има во 52 земји

МУТАЦИИТЕ НЕКОНТРОЛИРАНО СЕ ШИРАТ: Бразилскиот сој го има во 52 земји

ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ МЕШААТ РАЗЛИЧНИ ВИДОВИ ВАКЦИНИ ЗА ПРВАТА И ВТОРАТА ДОЗА - во Британија тоа го испитува голема студија

ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ МЕШААТ РАЗЛИЧНИ ВИДОВИ ВАКЦИНИ ЗА ПРВАТА И ВТОРАТА ДОЗА - во Британија тоа го испитува голема студија