19 Септември, 2020
0.0432

Работодавачите бараат побрзо формирање на Влада заради нов сет на антикризни мерки

Објавено во: Економија 10 Август, 2020

Организацијата на работодавачи, предводена од претседателот Ангел Димитров, повика што е можно побргу да се формира Влада заради носење на нов сет антикризни мерки за справување со економските последици од епидемијата.

Димитров вели дека особено е погодена текстилната индустрија и дека работодавачите се оставени сами да се справуваат со кризата, кога голем дел од работниците се дома.

Мора да се донесат сет на мерки, со цел да се зачуваат работните места – вели Димитров, кој го предлага германскиот модел трошоците за работниците за четири часа да ги подмирува работодавачот, а останатите четири часа државата.

Како што додава тој, неодамна објавениот список од страна на Владата за тоа кои фирми не исплатиле државна помош за плати покажал дека големите текстилни фирми немаат направено вакви злоупотреби.

- Потребно е, Владата преку електронскиот систем за исплата на плати строго да контролира, дали парите стигнале до вработените и јавно да ги објавуваат веднаш сите што не извршиле исплата. Се разбира, податоците треба да бидат прецизни за да нема простор за манипулации, вели Димитров.

Во изминатиот период повремено се затвораа 20 текстилни компании, од кои најмногу во Штип,Свети Николе и Пробиштип. 

Можеби ќе ве интересира

Одржана 36. сесија на Клубот на истражувачите

Одржана 36. сесија на Клубот на истражувачите

А1 Македонија: Зачуваниот мобилен интернет може да го размените за друга услуга

А1 Македонија: Зачуваниот мобилен интернет може да го размените за друга услуга

Јосифовски побара од Бесими да се укине царината за увоз на природен гас

Јосифовски побара од Бесими да се укине царината за увоз на природен гас

Мукаетов до Бесими: Да не плаќаме двојно данок за дополнителното здравствено осигурување на вработените

Мукаетов до Бесими: Да не плаќаме двојно данок за дополнителното здравствено осигурување на вработените

Десет милиони евра од државата како гаранции за кредити на фирмите

Десет милиони евра од државата како гаранции за кредити на фирмите

Лошите временски услови предизвикаa елементарна катастрофа кај голем дел од лозовите насади во тиквешкиот регион

Лошите временски услови предизвикаa елементарна катастрофа кај голем дел од лозовите насади во тиквешкиот регион

СТАРОНОВИ ИНВЕСТИЦИИ: Киел ќе гради нова фабрика во тетовската зона, ама не смее да го затвори објектот во Желино

СТАРОНОВИ ИНВЕСТИЦИИ: Киел ќе гради нова фабрика во тетовската зона, ама не смее да го затвори објектот во Желино

ЗБОГУМ ПОНИСКИ КАМАТИ НА КАРТИЧКИ И НА МИНУСИ - со вонредната состојба заврши и пониската затезна каматна стапка

ЗБОГУМ ПОНИСКИ КАМАТИ НА КАРТИЧКИ И НА МИНУСИ - со вонредната состојба заврши и пониската затезна каматна стапка

Министерството за економија започна да ги исплаќа ваучерите за домашен туризам, најголемата заработка засега е 50.000 евра

Министерството за економија започна да ги исплаќа ваучерите за домашен туризам, најголемата заработка засега е 50.000 евра