05 Февруари, 2023
0.0304

Ќе поевтинат хигиенските влошки

Објавено во: Македонија 01 Декември, 2022

Добивај вести на Viber

Во рамки на мерките за даночни реформи, како и за праведност на даночниот систем во земајва, премиерот Димитар Ковачевски на денешната пресконференција, меѓу другото најави и намалување на даночното оптоварување на производите за менструална хигиена за жените.

Тој истакна дека со измените кои се планираат за даноците за следната година, ќе има намалување на ДДВ-то на производи за менструална хигиена од 18 на 5 проценти „за да придонесеме за поголема достапност на овие производи до сите жени“.

Премиерот појаснуваше дека во текот на изминтите три години нашата економија поминува низ најголемите предизвици како и другите земји поради кризите. Тој исто така посочи дека е донесен план за фискалана консолидација, истакнувајќи дека наплатата на даноците како процент од БДП е под процентот на земјите на регионот, и далеку под просекот на разивените земји.

-  Клучна карактеристика на новиот даночен систем е праведноста. Со восоставување на праведенданочен систем ќе делуваме и ќе ја темелиме реформата која ја планираме. Целиот концепт е поделен во четри категории. Првата група се данок на добива, данок на додадена вредно... каде ќе се прошири даночната база, а таргетирани се и даночните ослободувањеа. Планот е да се изедначат даночните обврзници, без оглед на дејнсота – кажа премиерот.

Воедно Ковачевски најави дека од следната година нема да се применува прогресивното оданочување, туку ќе се применува даночна стапка од десет проценти, а потоа најави дека меѓу плановите за даночна консолидација е и втората група мерки кои се насочени кон намалување на административнито товар за компаниите.

-  Со новиот концепт  ќе се спречи злоупотреба на даночното ослободување, а планот е казните за злоупотреба да бидат петкратно поголеми од ослободувањаето. Третата група се законот за инвалидни лица и закон за доброволно социјално осигурување. Предвидено е  решение за хонорарците, доколку сакаат на доброволна основа, самостојно да ги регулираат обврските за пензиско осигурување. Ќе се креира дигитална платформа, каде хонорарците ќе можат да одберат форма на здравствено и пензиско осигурување на доброволна основа... Тоа би се применувало по 1 јануари 2023 година – истакна премиерот. 

Можеби ќе ве интересира

Ветерот откорна дрвја и бандери во околината на Кавадарци

Ветерот откорна дрвја и бандери во околината на Кавадарци

Кирил Петков изнесе став како треба понатаму да се развиваат македонско - бугарските односи

Кирил Петков изнесе став како треба понатаму да се развиваат македонско - бугарските односи

Протераниот бугарски пратеник очекува враќање на ветото за Македонија

Протераниот бугарски пратеник очекува враќање на ветото за Македонија

Како една тепачка на наркодилери во Охрид, стигна до Брисел

Како една тепачка на наркодилери во Охрид, стигна до Брисел

Дали ќе одговара Стојанов затоа што бараше податоци за македонски полицаец?

Дали ќе одговара Стојанов затоа што бараше податоци за македонски полицаец?

По кршењето на македонскиот клуб во Благоевград, Левица бара протестна нота да му се врачи на бугарскиот амбасадор

По кршењето на македонскиот клуб во Благоевград, Левица бара протестна нота да му се врачи на бугарскиот амбасадор

МНР: Ќе реагираме до ЕП за навредите на Јорданов, Бугарија не спречи радикали да дојдат на Деве Баир

МНР: Ќе реагираме до ЕП за навредите на Јорданов, Бугарија не спречи радикали да дојдат на Деве Баир

МАКЕДОНЦИТЕ ОД БУГАРИЈА: Веќе 17 години напади врз македонските клубови

МАКЕДОНЦИТЕ ОД БУГАРИЈА: Веќе 17 години напади врз македонските клубови

Бугарскиот европратеник Јорданов ги нарече Македонците „одродени Бугари“

Бугарскиот европратеник Јорданов ги нарече Македонците „одродени Бугари“