14 Август, 2020
0.0319

РАСТ НА ПЛАТИ: Европска земја го зголемува минималецот

Објавено во: Економија 13 Ноември, 2019

Португалија ја зголемува минималната плата. 

Секој петти работник во земјата зема минимална плата, а во несигурен работен однос минатата година биле 890.000 Португалци. Тука спаѓаат и нестандардните облици на вработување, вклучувајќи привремена работа и договори на определено време. 

Премиерот Антонио Коста на почетокот на вториот мандат, вети дека до 2023 година ќе ја зголеми минималната плата за 25 отсто, односно на 750 евра.

Владата денеска го претстави предлогот за зголемување на месечната минимална плата за скоро шест отсто. Доколку предлогот се усвои следната година, минималната плата би била 635 евра, но и понатаму ќе биде една од најниските во западна Европа.

Најголемиот португалски синдикат ЦТГП оцени дека зголемувањето на 635 евра е „недоволно”, затоа што смета дека земјата може да обезбеди и значително поголем раст на минималната плата. 

фото Википедија

Можеби ќе ве интересира

Ангеловска-Бежоска кај Пендаровски: Максимални напори за обештетувањето на депонентите во Еуростандард

Ангеловска-Бежоска кај Пендаровски: Максимални напори за обештетувањето на депонентите во Еуростандард

ЕВН Македонија со осуда на инцидентот во Тетово, преземаат мерки за поголема заштита на вработените и имотот

ЕВН Македонија со осуда на инцидентот во Тетово, преземаат мерки за поголема заштита на вработените и имотот

Фондот за осигурување на депозити: Обесштетувањето ќе започне во рок од 20 дена

Фондот за осигурување на депозити: Обесштетувањето ќе започне во рок од 20 дена

Македонија меѓу земјите со најмал ризик за перење пари

Македонија меѓу земјите со најмал ризик за перење пари

Која македонска компанија подготвува нешто за првпат достапно на мобилен телефон?

Која македонска компанија подготвува нешто за првпат достапно на мобилен телефон?

ЕНЕРГЕТСКАТА ЗАЕДНИЦА ПОРАЧАЛА: Струјата не треба да биде евтина за сите, но да им се помогне на оние погодени од ковид кризата

ЕНЕРГЕТСКАТА ЗАЕДНИЦА ПОРАЧАЛА: Струјата не треба да биде евтина за сите, но да им се помогне на оние погодени од ковид кризата

Силк Роуд Банка: Важни информации за сите идни приматели на пензија

Силк Роуд Банка: Важни информации за сите идни приматели на пензија

Денеска протест против поскапувањето на струјата во неколку градови, главниот во Скопје

Денеска протест против поскапувањето на струјата во неколку градови, главниот во Скопје

ИМАЛО ЛИ ЗАИНТЕРЕСИРАН ИНВЕСТИТОР - кој сакал да достави понуда за Еуростандард банка?

ИМАЛО ЛИ ЗАИНТЕРЕСИРАН ИНВЕСТИТОР - кој сакал да достави понуда за Еуростандард банка?