16 Октомври, 2018
0.2507

РАСТЕ БОГАТСТВОТО: Десетте најбогати земји во светот

Објавено во: Финансии 13 Мај, 2018

Минатата година приватното богатство во светот достигна вкупно 215 трилиони долари што е зголемување за 12 отсто во однос на претходната година, покажуваат податоците на компанијата New World Wealth.

73,5% од ова богатство беше концентрирано во само десет земји. САД се на прво место рангирани со 62,6 трилиони долари (до 20% во 2007-2017). Следени од Кина со 24,8 трилиони долари, каде во изминатите десет години приватното богатство во земјата пораснало за 198%. Трета е Јапонија со 19,5 трилиони долари или зголемување од 22% во текот на десетгодишниот период.

Десетката е дополнета од Велика Британија со 9,9 трилиони долари (2.2% пад), Германија со 9.7 трилиони долари (без промена), Индија со 8,2 трилиони долари (160% раст), Франција со 6,6 трилиони долари (11% пад), Канада 6,4 трилиони долари (раст од 25%), Австралија со 6,1 трилиони долари (до 83%) и Италија со 4,3 трилиони долари (пад од 19%), соопштува  Visual Capitalist.

Кина и Индија го зголемија своето богатство во последните десет години. Во исто време развиени економии, како САД и Јапонија имаат постигнато повеќе скромен раст, а некои како Италија и Франција имаат изгубено дел од него меѓу 2007 и 2017 година.


Падот во Велика Британија главно се објаснува со амортизацијата на британската фунта, а во последните десет години нејзиниот девизен курс опадна од 2 долари за килограм на 1,35 долари за килограм.

Како ќе се промени глобалното богатство во иднина?

Според New World Wealth, истите десет земји ќе доминираат во текот на следната деценија, но нивниот ред ќе се промени значително.


Топ три на најбогатите држави во светот се очекува да остана истите, но според прогнозите Индија ќе го зголеми своето богатство со 200%, што ќе ја издигне до четвртото место со приватно богатство од 24,7 трилиони долар. Франција и Австралија, исто така, значително ќе ја променат нивната сегашна позиција, но се очекува да се движат во различни насоки.

Франција ќе продолжи да паѓа во ранг листата и ќе го заземе деветтото место со раст од 10% во наредните десет години, а Австралија ќе го зголеми своето богатство со импресивни 70% за развиена економија. Според предвидувањата, до 2027 година, таа ќе се рангира на седмо место во приватното богатство во светот со вкупно 10,4 трилиони долари. Со ова, Австралија ќе им стане ривал на Велика Британија и Германија, која ќе има поблизу до 11 трилиони долари.


Можеби ќе ве интересира

Село направило добар бизнис план и денес живее одлично

Село направило добар бизнис план и денес живее одлично

ШТО СЕ СЛУЧИ: Надминат годишниот рекорд на берзата на цел квартал до крајот

ШТО СЕ СЛУЧИ: Надминат годишниот рекорд на берзата на цел квартал до крајот

Словенија ем со дивиденда, ем пари од продажба на НЛБ

Словенија ем со дивиденда, ем пари од продажба на НЛБ

НЛБ банка понудена на продажба до крајот на годината

НЛБ банка понудена на продажба до крајот на годината

КОЈ ПРЕПОРАЧА ДОБАР РАБОТНИК ДОБИВА 1300 ЕВРА ВО КЕШ: Хрватска фирма во потрага по работници

КОЈ ПРЕПОРАЧА ДОБАР РАБОТНИК ДОБИВА 1300 ЕВРА ВО КЕШ: Хрватска фирма во потрага по работници

РЕБАЛАНС: Повеќе пари за општините, капиталните трошоци одат надолу

РЕБАЛАНС: Повеќе пари за општините, капиталните трошоци одат надолу

Нема да има гонење за Груевски, Георгиевски и Ѓорчев за „Македонски пошти“.

Нема да има гонење за Груевски, Георгиевски и Ѓорчев за „Македонски пошти“.

НОВ СЛУЧАЈ НА СЈО: Три лица приведени за „Поштенска банка“

НОВ СЛУЧАЈ НА СЈО: Три лица приведени за „Поштенска банка“

Македонија влезе во Топ-1о земји со најмал ризик за перење пари

Македонија влезе во Топ-1о земји со најмал ризик за перење пари