19 Април, 2018
0.0729

Расте цената на нафтата, ќе надмине ли дизелот евро по литар?

Објавено во: Економија 10 Јануари, 2018

Суровата нафта на најголемите светски берзи бележи раст на цената по барел, а во САД е регистрирана највисоката цена на нафтата од 2014 година наваму. Исто така раст на цените има и во Азија каде рафинериите се борат со високите цени на суровата нафта, а не е поштедена ниту Европа.

Овие движење може навистина да го вжештат пазарот сметаат економските аналитичари со оглед на намалената продукција на нафта од страна на земјите производители од ОПЕК кои сега бележат поголеми профити поради растот на цените што е спротивно на кризниот период кога нафтата на светските берзи тонеше со цената.

Ваквите ефекти доаѓаат во најлошо можно време за македонските граѓани кои покрај зголемувањето на цените на малопродажба на нафтени деривати кои се пазарно определени исто така се соочија и со повисока цена од 3,5 денари како резултат на зголемувањето на акцизата за дизел горивата.

Регулаторната комисија за енергетика кон крајот на годинава, како и вчера повторно ги одреди новите максимални цени на малопродажни цени на горивата следејќи ги движењата на светските берзи.

„Со оваа Одлука се врши зголемување на рафинериските и на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 1,66%, односно за 1,29% во однос на рафинериските и на малопродажните цени на нафтените деривати утврдени согласно Одлуката на Регулаторната комисија за енергетика на Република Македонија од 28.12.2017 година. Просечната цена на суровата нафта на светскиот пазар во изминатиот 14-то дневен период изнесуваше 66,542 $/барел и е за 3,81% повисока од просечната цена на суровата нафта (64,099 $/барел) по која беа формирани тековните цени на нафтените деривати. Курсот на денарот во однос на доларот во изминатиот 14-то дневен период изнесуваше 51,3632 ден/$ и е за 1,54% понизок од курсот на доларот (52,1652 ден/$) по кој беа формирани цените. Референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со изминатиот четиринаесетдневен период бележат зголемување кај бензинот во просек за околу 3,5 % или за 20,9 $/тон, кај дизелот зголемување во просек за околу 4,53% или 24,95 $/тон и кај мазутот зголемување во просек за околу 5,71% или за околу 19,68 $/тон, поради што во структурата на цените на нафтените деривати е извршено соодветно прилагодување. Имајќи ги предвид влијанијата на овие елементи во формирањето на цените на нафтените деривати според Методологијата, рафинериските цени на нафтените деривати се зголемуваат во просек за 1,66%“ се вели во образложението на вчерашната одлука на РКЕ. 

Така дизелот за прв пат по подолго време ќе достигне цена од речиси едно евро за литар, а сега се продава за 59,9 денари што е за речиси 5 денари повеќе за помалку од еден месец. Тој ценовен скок се повеќе има опасност да доведе до инфлаторни последици и кревање на цените во транспортот и повеќе производи што ќе удри по џебот на македонските граѓани. 

Х.С.

Можеби ќе ве интересира

Европарламентот не се откажува, Закерберг ќе мора да сведочи

Европарламентот не се откажува, Закерберг ќе мора да сведочи

Фирми и поединци ја тужат општина Центар вкупно за 400 милиони денари

Фирми и поединци ја тужат општина Центар вкупно за 400 милиони денари

НЛБ Нов пензиски фонд за влогот на Гранит во Комерцијална банка дознале од сајтот на берза

НЛБ Нов пензиски фонд за влогот на Гранит во Комерцијална банка дознале од сајтот на берза

Сите градежни компании на берза со катастрофални резултати

Сите градежни компании на берза со катастрофални резултати

Кој доби нов мандат во Управниот одбор на Охридска банка?

Кој доби нов мандат во Управниот одбор на Охридска банка?

Кој голем акционер ќе бара отчет од менаџерите на „Гранит“?

Кој голем акционер ќе бара отчет од менаџерите на „Гранит“?

РАБОТНИ МЕСТА ВО ГРАДЕЖНИШТВОТО: Што ќе се случува следните месеци?

РАБОТНИ МЕСТА ВО ГРАДЕЖНИШТВОТО: Што ќе се случува следните месеци?

Кои се мерките и одлуките на новата Влада со кои ЕУ не се сложи во извештајот

Кои се мерките и одлуките на новата Влада со кои ЕУ не се сложи во извештајот

Кој е најскапиот хотелски кревет во Македонија?

Кој е најскапиот хотелски кревет во Македонија?