21 Септември, 2021
0.0213

Растот на глобалните пазари на капитал и во вториот квартал од годината придонесе за одлични перформанси на фондовите со кои управува ВФП Фонд Менаџмент АД Скопје

Објавено во: Финансии 23 Јули, 2021

Во текот на вториот квартал од годината продолжи растот на пазарите на капитал. Темпото на вакцинација се зголеми во повеќето развиени економии, особено во Европа, која сега е во чекор со Велика Британија и САД. Економиите во развој продолжија да заостануваат во однос на вакцинацијата, но случаите остануваат многу ниски во Кина а се чини дека достигнаа врв во Индија. Позитивните економски податоци и зголеменото темпо на вакцинација во комбинација со пад на случаите со КОВИД-19 беа главна причина за пораст на пазарите на капитал во вториот квартал.

Сите овие настани директно се одразија врз цената на уделите на фоновите со кои управува ВФП Фонд Менаџмент АД Скопје.

ВФП Премиум Инвест во текот на вториот квартал реализира раст од 6,02 проценти и раст од почетокот на годината од инзвонредни 14,92 отсто.

ВФП Дивиденда реализира раст во вториот квартал од 5,77 проценти и раст од основање (20.01.2021) од 13,61 проценти.

Кон крајот на кварталот дојде до мал пад на приносите односно раст цените на државните обврзници. Приносите на обврзниците издадени од американското Министерство за финансии се намалија во текот на Q2, односно приносот на 10 годишната американска обврзница се намали од 1,74 проценти на 1,47 проценти. Комитетот за политика на отворен пазар на ФЕД преку своите проекции посочи дека каматните стапки најверојатно ќе пораснат порано од очекуваното односно дека каматните стапки може да започнат да растат кон крајот на 2022 година.

ВФП 100% Бонд во вториот квартал реализира солиден раст од 1,09 проценти, додека растот од почетокот на годината изнесува 1,5 проценти.

ВФП Кеш Депозит е идеален за инвеститори кои претпочитаат средствата примарно да им бидат пласирани во банки и кои за цел имаат да менаџираат со својата тековна или среднорочна ликвидност. И покрај ниските каматни стапки ВФП Кеш Депозит успева да оствари атрактивен принос.

Во изминатиот период имаше значителен напредок против КОВИД-19, но пандемијата не е завршена,  останува можноста да се појави нова варијанта на COVID-19 и да ги направи вакцините помалку ефикасни, сепак подобрувањето на економските индикатори нуди можности за инвеститорите кои се селективни и истрајни. Ние ги разбираме ризиците со кои се соочуваат пазарите на капитал и економиите и сме посветени на тоа да ви помогнеме во ефикасно управување со средствата во ова сè уште предизвикувачко опкружување.

Препорачуваме инвеститорите и понатаму да се придржуваат до своите зацртани финансиски цели без притоа да се трудат да го погодат дното или врвот. Веруваме дека на долг рок оваа стратегија е далеку пооправдана од стратегијата на “бркање краткорочни заработки” преку купопродажни трансакции. Бидете сигурни дека целиот наш тим ќе остане посветен да продолжиме заедно успешно да се движиме низ ова предизвикувачко пазарно опкружување.

Еве го Глобалниот берзански преглед за движењето на пазарите во вториот квартал од 2021 година


Можеби ќе ве интересира

Регулација на крипто-средствата: Дали оданочувањето може да го забрза процесот на општо прифаќање?

Регулација на крипто-средствата: Дали оданочувањето може да го забрза процесот на општо прифаќање?

Creative Hub победи на Global Fundraising Stage Miami 2021

Creative Hub победи на Global Fundraising Stage Miami 2021

АПАСИЕВ ОБВИНУВА ДЕКА СДСМ ОД НИВ ЈА ПРЕКОПИРАЛЕ ИДЕЈАТА ЗА КАМАТИТЕ - ова е прв чекор кон кршење на прангите на должничкото ропство

АПАСИЕВ ОБВИНУВА ДЕКА СДСМ ОД НИВ ЈА ПРЕКОПИРАЛЕ ИДЕЈАТА ЗА КАМАТИТЕ - ова е прв чекор кон кршење на прангите на должничкото ропство

НБМ НЕ ЈА МЕНУВА КАМАТАТА, ТАА ОСТАНУВА 1,25 ОТСТО - и покрај тоа што инфлацијата е повисока од очекувањата

НБМ НЕ ЈА МЕНУВА КАМАТАТА, ТАА ОСТАНУВА 1,25 ОТСТО - и покрај тоа што инфлацијата е повисока од очекувањата

Генерали инвестментс: Меѓу регионите, Европа се издвојува според атрактивноста, но потребна е претпазливост пред изборите во Германија

Генерали инвестментс: Меѓу регионите, Европа се издвојува според атрактивноста, но потребна е претпазливост пред изборите во Германија

Повторно расте вредноста на биткоинот

Повторно расте вредноста на биткоинот

ТТК Банка ќе им ја исплати каматата на имателите на корпоративната обврзница

ТТК Банка ќе им ја исплати каматата на имателите на корпоративната обврзница