07 Декември, 2022
0.0655

РЕГУЛИРАЊЕ НА КРИПТО ПАЗАРОТ, ММФ повикува на глобален одговор кој ќе ги пополни регулаторните празнини

Објавено во: Финансии 28 Септември, 2022

Добивај вести на Viber

Глобалната регулаторна рамка ќе воведе ред на пазарите, ќе помогне да се всади доверба кај потрошувачите, ќе ги постави границите на она што е дозволено и ќе обезбеди безбеден простор за продолжување на корисните иновации. Крипто средствата постојат повеќе од една деценија, но дури сега напорите за нивно регулирање се префрлија на врвот на политичката агенда. Ова е делумно затоа што во изминатите неколку години крипто-средствата започнаа како производи во потрага по цел, па преминаа во шпекулативни инвестиции, се до заштита од слаби валути и потенцијални инструменти за плаќање. Аналитичари на Меѓународниот монетарен фонд со своја анализа и индикатори како да се развива во иднина регулативата за крипто средствата.

-  Спектакуларниот, иако нестабилен, раст на пазарната капитализација на крипто средствата и нивното навлегување во регулираниот финансиски систем доведе до зголемени напори за нивно регулирање. Така е и проширувањето на многуте различни производи и понуди на крипто, како и развојните иновации кои го олеснија издавањето и трансакциите. Неуспесите на издавачите на крипто, берзите и хеџ фондовите - како и неодамнешниот пад на вреднувањето на крипто - додадоа поттик на притисокот за регулирање. Примената на постојните регулаторни рамки за крипто-средствата или развивањето нови е предизвик од неколку причини. За почеток, крипто светот се развива брзо. Регулаторите се борат да стекнат талент и да научат вештини за одржување на темпото со оглед на зголемените ресурси и многу други приоритети. Следењето на крипто-пазарите е тешко бидејќи податоците се непроменети, а регулаторите сметаат дека е незгодно да ги следат илјадниците актери кои можеби не се предмет на типични барања за обелоденување или известување – посочуваат Адитја Нараин, заменик-директор на Одделот за монетарни и пазари на капитал на ММФ и Марина Морети, помошник директор на Одделот за монетарни и капитални пазари на ММФ.

Според нив, терминологијата што се користи за опишување на различните активности поврзани со крипто средствата, како и производите и засегнатите страни не е глобално усогласена. Укажуваат оти поимот „крипто средство“ се однесува на широк спектар на дигитални производи кои се приватно издадени со помош на слична технологија (криптографија и често дистрибуирани книги) и кои можат да се складираат и тргуваат со примарно дигитални паричници и централи.

-  Употребата на крипто средствата може да го привлече вниманието на повеќе домашни регулатори со фундаментално различни рамки и цели. Некои регулатори може да дадат приоритет на заштитата на потрошувачите, други на безбедноста и стабилноста или финансискиот интегритет. Има низа крипто актери - рудари, валидатори, развивачи на протоколи - кои не се лесно покриени со традиционалната финансиска регулатива. Субјектите кои работат на финансиските пазари обично се овластени да преземаат одредени активности под одредени услови и дефиниран опсег. Но, поврзаното управување, претпазливост и доверителски одговорности не се пренесуваат лесно на учесниците, кои можеби е тешко да се идентификуваат поради основната технологија или кои понекогаш може да играат случајна или доброволна улога во системот. Покрај развојот на рамка што може да ги регулира и актерите и активностите во крипто екосистемот, националните власти можеби ќе треба да заземат став за тоа како основната технологија ќе се користи за создавање крипто средства наспроти другите цели на јавната политика - како што е случај со огромниот енергетски интензитет на „минирање“ на одредени видови крипто средства – потенцираат Нараин и Морети.

Крипто-средствата се кодови кои се складираат и кон кои се пристапува по електронски пат. Тие мож, но и не мора да бидат поддржани со физички или финансиски колатерал. Нивната вредност може или не може да се стабилизира со поврзување со вредноста на валутите или други цени или ставки од вредност. Електронскиот животен циклус на крипто средствата го засилува целиот опсег на ризици поврзани со технологијата што регулаторите сè уште ја немаат дефинирано. Вклучуваат претежно сајбер и оперативни ризици, кои дојдоа до израз преку неколку загуби од висок профил од хакирање или случајно губење на контрола, пристап или евиденција.

-  Многу функции во финансискиот систем, како што се обезбедување на потпора и ликвидност, позајмување и складирање на вредност, сега се пресликуваат во светот на крипто. Мејнстрим играчите се натпреваруваат за финансирање и бараат акција. Ова води кон зголеми повици за примена на принципот „иста активност, ист ризик, исто правило“, со притисок врз регулаторите да дејствуваат. Тоа поставува уште една загатка и за јавната политика. Не е дека националните власти или меѓународните регулаторни тела биле неактивни - всушност, многу е направено. Некои земји (Јапонија и Швајцарија) воведоа нова легислатива што ги опфаќа крипто средствата и даватели на услуги, додека други (Европската унија, Обединетите Арапски Емирати, Обединетото Кралство и Соединетите Држави) се во фаза на изработка. Но, националните власти, во целина, презедоа многу различни пристапи кон регулаторната политика за крипто средствата – потенцираат аналитичарките на ММФ.

Тие укажуваат оти надлежните одат од крајност во крајност, од една страна има власти кои забранија издавање или поседување на крипто средства од страна на жителите или можност за трансакции со нив или нивно користење за одредени цели, како што се плаќањата. Во другата крајност, некои земји беа многу подобредојдени, па дури и се обидоа да ги привлечат компаниите да развијат пазари на овие средства. Според нив, фрагментиран глобален одговор не обезбедува рамноправно поле за игра, и потенцираат дека корисниците или креаторите на крипто ќе мигрираат во најпријателските јурисдикции со најмала регулаторна строгост, а остануваат достапни за секој со пристап до интернет.

-  Во раните години, главната грижа беше зачувување на финансискиот интегритет преку минимизирање на употребата на крипто средства за олеснување на перењето пари и други нелегални трансакции. Работната група за финансиска акција брзо се пресели за да обезбеди глобална рамка за сите даватели на услуги за виртуелни средства. Меѓународната организација на комисии за хартии од вредност (IOSCO) издаде регулаторни упатства за крипто-размена. Но, тоа беше најавата на Libra, промовирана како „глобална стабилна валута“, која го привлече вниманието на светот и додаде поголем поттик на овие напори. Одборот за финансиска стабилност ги следи пазарите на крипто средства, објави збир на принципи за водење на регулаторниот третман на глобалните стабилни коини, и сега развива упатства за поширокиот опсег на крипто средства, вклучително и неподдржани крипто средства. Другите поставувачи на стандарди го следат примерот, со работа на примената на принципите за инфраструктурите на финансискиот пазар на системски важните аранжмани за стабилни коини (Комитет за плаќања и пазарни инфраструктури и IOSCO) и на прудентниот третман на изложеноста на банките на крипто средства (Базел комитет за Банкарска супервизија) – потенцираат Нараин и Морети.

Аналитичарките на ММФ посочуваат дека веќе се прави регулаторна рамка и се очекува да се појави дезен. Но, според нив, загрижувачки е временскиот период и потенцираат - колку подолго трае, толку повеќе националните власти ќе создадат различни регулаторни рамки. Затоа ММФ повикува на глобален одговор кој е координиран, за да може да ги пополни регулаторните празнини што произлегуваат од инхерентно меѓусекторско и прекугранично издавање и да обезбеди еднакви услови за игра . Истоврено да биде и конзистентен, така што се усогласува со главните регулаторни пристапи низ спектарот на активности и ризик и сеопфатен, така што ги опфаќа сите актери и сите аспекти на крипто екосистемот.

Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2022 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

“КРВОПРОЛЕВАЊЕ“: Како колапсот на FTX предизвика домино ефект што уништи толку многу компании?

“КРВОПРОЛЕВАЊЕ“: Како колапсот на FTX предизвика домино ефект што уништи толку многу компании?

ГОЛДМАН САКС ПЛАНИРА АКВИЗИЦИИ НА КРИПТО КОМПАНИИТЕ - вложувачите бараат прилики за купување по пониски цени

ГОЛДМАН САКС ПЛАНИРА АКВИЗИЦИИ НА КРИПТО КОМПАНИИТЕ - вложувачите бараат прилики за купување по пониски цени

Економски експерт предупредува: Ова е најголемиот балон во светската историја

Економски експерт предупредува: Ова е најголемиот балон во светската историја

ДРЖАВИ СО НАЈВИСОКА ИНФЛАЦИЈА - еве кои земји ги заземаат првите три места

ДРЖАВИ СО НАЈВИСОКА ИНФЛАЦИЈА - еве кои земји ги заземаат првите три места

БЕНКМЕН-ФРИД СЕ СОГЛАСИ ДА СВЕДОЧИ - Крипто клинецот сака пред Претставничкиот дом на САД да докаже дека не е измамник

БЕНКМЕН-ФРИД СЕ СОГЛАСИ ДА СВЕДОЧИ - Крипто клинецот сака пред Претставничкиот дом на САД да докаже дека не е измамник

И МИЛИОНЕРИТЕ СЕ ГРИЖАТ ЗА СВОЈАТА ПЕНЗИЈА - велат дека сега има многу проблеми, ќе работат уште долго

И МИЛИОНЕРИТЕ СЕ ГРИЖАТ ЗА СВОЈАТА ПЕНЗИЈА - велат дека сега има многу проблеми, ќе работат уште долго

ЦРНА ГОДИНА ЗА НАЈГОЛЕМИТЕ КРИПТО КОМПАНИИ Цените на биткоинот паднаа за 65 отсто, целосен колапс на Луна

ЦРНА ГОДИНА ЗА НАЈГОЛЕМИТЕ КРИПТО КОМПАНИИ Цените на биткоинот паднаа за 65 отсто, целосен колапс на Луна

Доларот на 16-неделен минимум во однос на конкурентите, еврото стабилно

Доларот на 16-неделен минимум во однос на конкурентите, еврото стабилно

БЕСИМИ: Во наредниот период ќе работиме на даночен модел со кој ќе постигнеме правичност и рамноправност

БЕСИМИ: Во наредниот период ќе работиме на даночен модел со кој ќе постигнеме правичност и рамноправност