19 Декември, 2018
0.2467
    ADIN 660    -5.71%     ALK 8200    -0.24%     GRNT 800    0.72%     KMB 5023.88    -0.5%     MPT 47000    0.61%     MTUR 4900    0%     RADE 1800    -0.88%     RMDEN16 96.2    -0.82%     STB 1285.06    -0.08%     TTK 1245    0%     USJE 23000    -2.13%     ZLRB 6170    0%

Резултати на акционерските друштва за 2017-та: Бетон Штип со загуба, Гранит со преполовена добивка

Објавено во: Финансии 17 Април, 2018

НЛБ Банка со 2.124.947 денари и Стопанска банка АД Скопје со 2.044.120 денари се акционерските друштва со највисоки нето-добивки, откако Македонска берза денеска ги објави податоците за 2017-та. Додека вторите имаат пад од 8,73 насто во однос на 2016-та, првите бележат напредок од 34,55 проценти.

Од другите повисоки нето-добивки може да се издвојат Македонски телеком (1,38 милијарди во 2017-та), кој има раст од една третина, и Цементарница УСЈЕ (1,09 милијарди), Алкалоид (809 милиони), Комерцијална банка (845 милиони), кои стојат стабилно со мал пад или нешто поголема добивка во однос на 2016-та.

Најголем пробив во однос на претходната година од оние што котираат на берзата,има консолидираниот Фершпед со пораст од 7.541 насто, односно од 1,27 милиони денари во 2016 до 97,65 милиони во 2017-та. Забележителен напредок имаат и Скопски пазар (6.751.000 ден.) со 226 насто зголемена добивка, ВВ Тиквеш (142.885.000) со 112,1 насто, Витаминка (32.863.000) 81,7 насто, Стопанска банка Битола (43.013.000) со 43 насто, Триглав осигурување (97.709.177) со 53,33 насто, Уни Банка (242.164.000) со 69,43%. Од позначајните, позитивно оствариле уште Хотели Макпетрол (92,66%), Раде Кончар (56,13%), Лотарија на Македонија (227,6%)....

Во забележителен пад се ФЗЦ 11 Октомври, кој пријавил 34 милиони позитива но таа е намалена петкратно за една година, Адинг (2.666.000 милиони) со -72,4 насто, Бетон Штип пријавил загуба од -55.620.000 во 2017-та, Гранит има добивка од 138.388.000, но преполовен пад споредено со година дена претходно.. Градскиот трговски центар од мала добивка во 2016-та направил негатива од речиси 34 милиони денари лани.Од претпријатијата што имаат позитивна добивка но послаби се од година претходно, Топлификација (3.398.000) има голем пад од 69,9 насто, а тука е и Тетекс (58.721.000) со -31,42 %.и Факом (2.319.000) паднат за 87,19 проценти. 

Од Македонска бреза велат дека се чекаат уште десетина котирани друштва да ги пријават своите резултати.

А.К.


Можеби ќе ве интересира

ПРИНЦОТ НАРЕДИ: На сите по 266 долари месечно

ПРИНЦОТ НАРЕДИ: На сите по 266 долари месечно

Склучен меморандум за соработка помеѓу НБРМ и МБА во сферата на финансиската едукација и финансиската инклузија

Склучен меморандум за соработка помеѓу НБРМ и МБА во сферата на финансиската едукација и финансиската инклузија

Догодина ќе „увезат“ 200 медицински сестри

Догодина ќе „увезат“ 200 медицински сестри

ММФ пресмета колкав е долгот на секој човек, сумата е неверојатна

ММФ пресмета колкав е долгот на секој човек, сумата е неверојатна

Пет совети како да се биде богат

Пет совети како да се биде богат

Им требаат 15.000 работници

Им требаат 15.000 работници

НБРМ очекува банките да ги намалат каматите по Нова Година

НБРМ очекува банките да ги намалат каматите по Нова Година

Колку чинат имотите кои ги купиле ултрабогатите?

Колку чинат имотите кои ги купиле ултрабогатите?

Тевдовски: Нема веќе земање поголеми кредити за да се исплатат помали

Тевдовски: Нема веќе земање поголеми кредити за да се исплатат помали