22 Септември, 2020
0.0382

Роди ме мајко програмер или контролор на летање и фрли ме на патот

Објавено во: Финансии 23 Јануари, 2020

Дури 61.028 денари зеле просечна плата оние „среќници“ во земјава што работат во дејноста компјутерско програмирање, консултантски и сродни дејности. Тоа се случило во ноември минатата година, за кога Државниот завод за статистика ги објави последните податоци за просечната исплатена нето плата во земјава.

Во врат им дишат од воздухопловен транспорт, таму земале во просек 49.569 денари. 

Одма после нив се оние од дејноста производство на основни фармацевстки производи и фармацевтски препарати, или 46.536 денари. Одамна е познато дека фармацијата е една од поисплатливите и подобро платените дејности. 

На четвртата позиција доаѓаат банкарите, или поточно во финансиско услужни дејности, освен осигурување и пензиски фондови. Тие во ноември лани си добиле на своите конта во просек по 43.003 денари како месечна плата.

Не се воопшто лоши ни оние што работат во телекомуникациските компании, односно во дејноста телекомуникации, таму просечната плата е 40.118 денари. 

А по 40.019 денари земаат во просек и од дејноста складирање и помошни дејности во превозот. 

Кај снабдување со електрична енергија, гас и пареа, стандардно добри, во ноември зеле 38.604 денари. 

Одлични просечни плати земаат и од дејноста осигурување, реосигурување и пензиски фондови, и тоа 37.717 денари.

Кај вадење на руди од метал, пак, просечната плата била исто солидна, 37.103 денари.

Но, за жал не им оди на сите толку добро во земјава, на пример во дејноста заштитни и истражни дејности во ноември зеле просечна плата од 14.131 денари. 

Статистика покажа дека платите во Македонија во ноември лани пораснале во однос на една година претходно. 

Субвенционираните придонеси ја зголемија просечната нето-плата за 60 денари. 

Можеби ќе ве интересира

ММФ ЗА ЗАТВОРАЊЕТО НА ЕУРОСТАНДАРД - Народна банка ја донела одлуката за да ги заштити депонентите

ММФ ЗА ЗАТВОРАЊЕТО НА ЕУРОСТАНДАРД - Народна банка ја донела одлуката за да ги заштити депонентите

НАРОДНА БАНКА ОПШИРНО ЗОШТО МОРАЛА ДА ЈА ЗАТВОРИ ЕУРОСТАНДАРД - ниту сопственикот ниту инвеститорот не го обезбедија потребниот капитал

НАРОДНА БАНКА ОПШИРНО ЗОШТО МОРАЛА ДА ЈА ЗАТВОРИ ЕУРОСТАНДАРД - ниту сопственикот ниту инвеститорот не го обезбедија потребниот капитал

Бараат закон за обештетување - оштетените од Еуростандард имале средби со сите политички партии

Бараат закон за обештетување - оштетените од Еуростандард имале средби со сите политички партии

ВОДОВОД И ЕВН СИ ГИ БАРААТ СВОИТЕ ПАРИ ОД ЕУРОСТАНДАРД - формиран Одборот на доверители на банката во стечај

ВОДОВОД И ЕВН СИ ГИ БАРААТ СВОИТЕ ПАРИ ОД ЕУРОСТАНДАРД - формиран Одборот на доверители на банката во стечај

Осум милиони евра од НЛБ Банка и ЕБОР за нови кредити за граѓаните и фирмите

Осум милиони евра од НЛБ Банка и ЕБОР за нови кредити за граѓаните и фирмите

Генерали инвестмент: Цените на акциите пораснаа, можна брза и длабока корекција

Генерали инвестмент: Цените на акциите пораснаа, можна брза и длабока корекција

Генерали Инвестментс се придружува на Инвеститорскиот ден

Генерали Инвестментс се придружува на Инвеститорскиот ден

ПРЕКУ БАНКИТЕ ЌЕ СЕ ИСПЛАТАТ 70 МИЛИОНИ ЕВРА - од денеска стартува обесштетувањето на Еуростандард

ПРЕКУ БАНКИТЕ ЌЕ СЕ ИСПЛАТАТ 70 МИЛИОНИ ЕВРА - од денеска стартува обесштетувањето на Еуростандард

ОД УТРЕ БАНКИТЕ ПАК ПОЛНИ: Почнува обесштетувањето на штедачите од Еуростандард банка

ОД УТРЕ БАНКИТЕ ПАК ПОЛНИ: Почнува обесштетувањето на штедачите од Еуростандард банка